Šta protiv rđe na autu možemo sami, a za šta moramo kod majstora?

551

Vlasnike starijih automobila često zaboli glava na samo pominjanje riječi “rđa” i “korozija”.

Pojavljuje se na limariji, najčešće na podu automobila, pragovima i na spojevima, odnosno dijelovima vozila koji su izloženiji uticaju vremenskih (ne)prilika, kao što su kiša, snijeg, a posebno so kojom se posipaju ulice zimi.

Prljavština i so negativno utiču i na kočione diskove kao i gumene dijelove automobila. Čak i prije nego što dođe snijeg, ima uslova za pojavu i širenje rđe. Kako korozija naročito voli vlagu, tako je pojava magle posebno pogubna za “oboljele” metalne dijelove.

Kako spriječiti pojavu ovog svojevrsnog karijesa ili kako je neki auto-limari nazivaju “kancer automobila”?

Najbolji lijek je što noviji automobil. Većina novijih modela ima pocinkovanu limariju, koja je daleko otpornija na rđu.

Kod starijih vozila moraju se preduzeti mjere predostrožnosti. U uslovima kada ima vode na ulicama trebalo bi daleko češće prati automobil. Pored redovnog “puškiranja”, automobil treba s vremena na vrijeme oprati i ručno (ili ga odvezite na tretman u auto-praonicu).

Pažnju posvetite donjoj limariji, kao i dijelovima oko točkova posebno u periodu nakon topljenja snijega, kada su ulice pune prljave i “slane” vode, savjetuje “Silux“.

Ovih nekoliko savjeta možda neće spriječiti pojavu korozije, ali će svakako uticati da se ona uoči na vrijeme.

Šta da radite kada uočite tačkice rđe?

Minimalne površine možete i sami popraviti, a evo i kraćeg uputstva:

Nakon detaljnog pranja, “oboljelu” površinu treba pažljivo očistiti od rđe brusilicom, čeličnom četkom i šmirgl-papirom sve dok ne dođete do “zdravog” lima.  Po potrebi, neravnine ispunite gitom, koji ćete nakon sušenja izbrusiti.

Prije nanošenja osnovne boje, površinu treba detaljno očistiti, a ostatak karoserije obavezno zaštite folijom ili novinama. Za što bolje rezultate osnovnu, kao i boju karoserije, nanosite u spreju.

Ako nema boje vaše karoserije u “fabričkom” spreju, neka farbare pune sprej-boce farbom po želji kupca. I jednu i drugu boju treba nanositi iz više puta. Između svakog nanošenja osnovne boje, površinu treba fino išmirglati, a zatim je očistiti razrjeđivačem.

Ovo bi trebalo raditi kada je niska vlažnost vazduha uz obavezno nošenje zaštitnih rukavica i naočara, kao i maske za usta i nos. Ako vam se ovo čini i suviše komplikovano ili je korozija uzela maha, odlazak kod auto-limara je obavezan.

Gitovanje se u principu ne preporučuje, nije rješenje problema. Očistiti lim koji je truo i nešto šire, isjeći taj truli dio i zavariti novooblikovani lim. Bez ikakvog gita, obrusiti ivice novog i starog lima. Dobro očistiti novi lim kao i stari pa zatim jednu od dvije metode.

Topljenje šipke cinka na spoju tj. po varu i zatim brušenje, šmirglanje pa ostalo po redoslijedu lakrireskih radova. Premaz očišćenog i odmašćenog lima kako starog tako i novog dva komponentnim epoksidnim grundom (osnovom “prajmerom”), pa zatim po želji lakirerski radovi ili samo zaštitni sloj. Nabacivanje gita je pozivnica za ubrzavanje korozije okolo mjesta gdje je git.

Ako su sajtne vidljivo oštećene to znači da su podsajtne i tzv. vertikale još više trule pa je preporuka otvoriti sajtne, stare isjeći i baciti a ugraditi potpuno nove uz naravno saniranje tzv. vertikala. Time se autu vraća potrebna fabrička torziona čvrstoća što povoljno utiče i na kasnije lakirerske radove. Unutrašnje šupljine treba prešpricati voskom pod pritiskom da se maksimalno uspori oksidacija koja kreće iznutra, u šupljinama sajtni.

Veoma je važno pedantno ukloniti mehanički (i isjeći) svu trulež tako da ostane samo jasni svijetli čisti zdravi lim.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!