Glumica Dragana Marić o planovima Gradskog pozorišta “Jazavac”: “Skupština” otvara vrata “Zapleta 12”

549
Gradsko pozorište “Jazavac” početkom ovog mjeseca počelo je sa časovima glume, radom Studija “Jazavac” te sa probama Gradskog hora “Jazavac”, nakon tromjesečne pauze usljed pandemije virusa korona.

Glumica Dragana Marić, jedna od osnivača i voditelja Studija “Jazavac”, kazala je “Glasu Srpske” da se nastavak rada očekivao sa nestrpljenjem te da je u toku priprema scene na otvorenom.

– Ljetna pozornica će biti postavljena u sklopu dvorane Obilićevo, na platou ispred nekadašnje diskoteke “Mjuzik hol”, a počeće da radi tokom jula. Planiramo da izvodimo predstave sa repertoara “Jazavca”, kako za djecu, tako i za odrasle, ali i da ugostimo umjetnička ostvarenja kolega iz regiona – rekla je Marićeva.

Istakla je da će scena “Jazavca”, kao i prethodnih godina, biti dostupna mladim glumcima koji budu željeli da izvode svoje predstave.

– Nadamo se da će publika uživati u novoj atmosferi i repertoaru koji će biti bogat raznim kulturnim sadržajima. Do početka rada ostalo je još par sedmica i iskreno se nadam da će situacija sa virusom korona biti mnogo bolja te da će i mjere biti blaže. U svakom slučaju, radićemo u skladu sa preporukama i odlukama koje donosi JZU Institut za javno zdravstvo RS, grad Banjaluka te nadležne institucije – kazala je Marićeva.

Naglasila je da joj je pozorište u proteklom periodu pauze mnogo nedostajalo te da joj je ovo bio najduži period bez glume.

– Koliko god da sam usmjeravala kreativnost na druge stvari za koje ranije nisam imala vremena, toliko mi je nedostajalo sve u vezi sa poslom. Kolege, scena, publika, proces prije i poslije izvođenja predstave. Mnogi od mojih kolega našli su način da se kreativno izraze na razne načine i putem društvenih mreža održe kontakt sa publikom, kao i pozorišta koja su konstantno bila dostupna gledaocima prikazujući predstave na “Jutjub” kanalu. Ipak, pozorištu je neophodan glumac, a glumcima živi kontakt s publikom i to su dvije osnovne stvari za kvalitetan i živ teatar – ispričala je Marićeva.

Dodala je da ove godine pripremaju dvanaesti međunarodni festival glumca “Zaplet 12”, koji svake godine bude organizovan krajem oktobra.

– Festival planiramo otvoriti premijerom nove predstave u našoj produkciji “Skupština”, a nakon toga pokušaćemo ugostiti neke od najboljih pozorišnih ostvarenja iz regiona. Radićemo i pripremati festival pod pretpostavkom da će sve biti u redu i nadati se da će ova jesen biti bogata kulturnim dešavanjima, kako dolikuje našem gradu i našoj publici – zaključila je Marićeva.

Predstavu “Skupština” režira Ivan Plazibat, gost iz Hrvatske, koji prvi put režira u BiH, a u komadu glume Aleksandar Stojković Piksi, Nataša Ivančević, Anja Stanić, Senad Milanović i Marko Nedeljković.

“Mostarska liska”

Marićeva je istakla da će se “Jazavac” na ovogodišnjem festivalu “Mostarska liska” predstaviti jednom od najboljih predstava, ali i posljednjom koju smo radili početkom sezone.

– Riječ je o predstavi “Istina” pisca Florijana Zelera, a u režiji našeg kolege Željka Stjepanovića. U konkurenciji su odlične predstave i pozorišta čiji rad pratimo i poštujemo te će nam biti zadovoljstvo da budemo dio ovogodišnjeg festivala – objasnila je Marićeva.

(glassrpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!