“Mjere protiv pandemije prijetnja po ljudska i politička prava”

399

STOKHOLM – Mjere koje su uvedene protiv pandemije virusa korona predstavljaju prijetnju po ljudska i politička prava, a to se odnosi i na demokratske države, upozorilo je danas u otvorenom pismu više od 500 potpisnika, među kojima su i dobitnici Nobelove nagrade.

“Čak i neke demokratski izabrane vlade vode borbu protiv pandemije preuzimanjem vanrednih ovlaštenja koja ograničavaju ljudska prava i povećavaju nadzor koji vrši država bez obzira na pravna ograničenja, ulogu parlamenta ili vremenski okvir za obnovu ustavnog poretka”, navodi se u pismu.

U tekstu se dodaje da “nije koincidencija da je aktuelna pandemija počela u zemlji u kojoj je protok informacija ograničen i gdje vlasti kažnjavaju one koji upozoravaju na opasnost od virusa, jer su upozorenja shvaćena kao širenje glasina koje je štetno po ugled države”.

Među potpisnicima je 13 dobitnika Nobelove nagrade, uljučujući Poljaka Leha Valensu i bjelorusku istraživačku novinarku Svetlanu Aleksijevič, dobitnicu Nobelova nagrade za književnost 2015. godine, prenijela je agencija DPA.

“COVID-19 je alarm i poziv na buđenje, urgentno upozorenje da je sloboda koju uživamo ugrožena i da je ne smijemo uzeti zdravo za gotovo”, piše u otvorenom pismu.

Ostali potpisnici su građanski i politički lideri, među kojima su bivši predsjednik Letonije Vaira Vike-Frajberga i nekadašnji šef švedske diplomatije Karl Bilt.

Oko 70 prodemokratskih institucija podržalo je pismo, a inicirali su ga Nacionalna zadužbina za demokratiju iz SAD i Međunarodni institut za demokratiju i pomoć na izborima iz Stokholma.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!