NUB RS među tri regionalne biblioteke na CreativesUniteu

457

Među tri regionalne institucije koje su zauzele mjesto na portalu CreativesUnite, koji na jednom mjestu objedinjuje kulturni i kreativni prostor Evrope, našla se i Narodna i univerzitetska biblioteka RS (NUB RS) čije je sjedište u Banjaluci.

Druge dvije institucije su Univerzitetska biblioteka “Svetozar Marković” i Udruženje “Adligat”/Biblioteka Lazić iz Beograda.

Ove institucije doprinijele su portalu CreativesUnite sa tri projekta. Prvi obuhvata digitalizovane knjige i novinske tekstove Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković” i Udruženja “Adligat”/Biblioteka Lazić o epidemijama, zaraznim bolestima i njihovom liječenju u periodu od polovine 19. vijeka do danas.

Dostupni tekstovi nude uvid u širu sliku o ovoj tematici, na koji način se država nosila sa ovim problemom, kako se razvijao medicinski sistem i koje su mjere preduzimane u različitim fazama epidemije.

Sadržaj je podijeljen na novinske članke i knjige i dostupan je na srpskom jeziku.

Naredni projekat pod nazivom “Stara Banjaluka” nastao je kao rezultat saradnje Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske i Univerzitetske biblioteke “Svetozar Marković”. Digitalna kolekcija nudi uvid u istoriju Banjaluke kroz štampu.

Više od 300 članaka na srpskom jeziku podijeljeno je u deset tematskih cjelina i složeno hronološkim redom. Većina materijala objavljena je u periodičnim izdanjima iz prve polovine 20. vijeka, dok najstariji objavljeni članak datira iz 1887. godine.

Viktor Lazić, predsjednik “Adligata”, izrazio je zadovoljstvo jer su se tri srpske institucije kulture pridružile evropskim tokovima na najbolji mogući način.

“Uprkos nevoljama koje su zadesile sve kulturne ustanove tokom globalne svetske epidemije, kreativne aktivnosti nisu stale, već su nastavljene uz pomoć novih digitalnih tehnologija i entuzijazma pojedinaca. Udruženje ‘Adligat’ otvorilo je prošle godine Odeljenje za digitalizaciju u saradnji sa Ministarstvom kulture i informisanja Srbije, a otvaranje ovog odeljenja značajno je unapredilo proces digitalizacije u Srbiji”, kazao je Lazić.

Treći projekat “Digitalna zbirka Italija” nastao je u saradnji sve tri biblioteke kao vid podrške italijanskom narodu u borbi protiv virusa korona.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!