SOCIJALNO STANOVANJE Zgrade završene, ali datum useljenja nepoznat

722

U Kuljanima je sagrađeno 48 stanova koji će biti dodjeljeni u zakup po modelu socijalnog stanovanja. Međutim, ono što građane najviše zanima kada mogu očekivati useljenje i po kojim kriterijumima, još nije poznato.

Na dnevnom redu današnje vanredne sjednice Skupštine grada naći će se Odluka o fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja, koje će se u narednom period dodjeljivati osobama koje ispunjavaju uslove u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju. Odlukom će biti regulisano i buduće održavanje novoizgrađenih stanova.

Stanovi za ove namjene su sagrađeni u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja, u naselju Kuljani. U tri zgrade ima ukupno 48 stanova: osam garsonjera po 29 kvadrata, 21 jednosobni stan od 37 kvadrata, osam jednoiposobnih stanova po 46 kvadrata, šest dovosobnih od oko 50 kvadrata, četiri dvoiposobna stana od 60 kvadrata i jedan trosobni od 62 metra kvadratna.

Po izvršenom tehničkom prijemu stambenog objekta u Kuljanima i dobijanja upotrebne dozvole, izvršiće se upis prava svojine na Grad Banjaluku.

– Obaveza Grada je da prije dodjele u zakup stambenih jedinica mora doneti odluku o fondu socijalnog stanovanja. Kako je precizirano odlukom, stambenim zbrinjavanjem smatra se stanovanje određenog standarda koje se uz podršku javnog sektora obezbeđuje svim fizičkim licima koja iz različitih, a prvenstveno ekonomskih, socijalnih i zdravstvenih razloga nisu u mogućnosti da samostalno reše stambeno pitanje na tržištu, kao i licima sa deficitarnim zanimanjima, te osobama koje su ostale bez stambene jedinice usljed više sile, kao i lica koja zbog liječenja djeteta ostaju na području grada duže od deset dana- pojasnila je načelnica Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Maja Jovanović.

Građane sada najviše zanima po kojem kriterijumu će stanovi biti dodjeljivani? Kada mogu očekivati useljenje? Na koji period će stanovi biti dodjeljivani i po kojoj cijeni? Sve to pitali smo nadležno Odjeljenje.

– Odgovore na preostala pitanja ćemo moći dati kada se, u skladu sa Zakonom o socijalnom stanovanju, usvoje podzakonski akti- Pravilnici i Odluke kojima se oni precizno definišu- poručila je Jovanovićeva.

O socijalnim stanovima kao modelu pomoću kojeg država i lokalne zajednice direktno pomažu siromašnim građanima da obezbjede krov nad glavom, bilo je govora prije više od godinu dana. Tada je rečeno da će oni kojima bude dodjeljen stan zakupninu plaćati po cijeni nižoj od tržišne, a to bi moglo da znači jednu KM po metru kvadratnom.

Takođe, najavljeno je i da će određenim kategorijama biti  subvencionisana zakupnina, tako da će neki u stanovima živjeti i besplatno. Novac za subvencionisanje zakupnine trebalo bi da bude obezbjeđen iz gradskog budžeta, budžeta nadležnih institucija sa svih nivoa vlasti, te donacijama.

Osim u Kuljanima, u okviru programa socijalnog stanovanja, u toku su aktivnosti na dobijanju tehničke dokumentacije za izgradnju još 50 stambenih jedinica u naselju Ada.

Radi objedinjavanja evidencija o fondu stambenih jedinica socijalnog stanovanja u Republici Srpskoj, Odjeljenje za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje, jednom godišnje biće dužno da dostavi sve evidencije i promjene stambenih jedinica i zaključenih ugovora o zakupu Republičkom sekretarijatu za raseljena lica i migracije, koji je nadležan da vodi centralni registar stambenih jedinica.

srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!