Krenula proizvodnja Mazdinog električnog krosovera MX-30

478

Japanski proizvođač pridružio se drugim svetskim auto-kompanijama koje već imaju u ponudi električne modele.

Mazda je u četvrtak u Hirošimi pokrenula serijsku proizvodnju svog prvog električnog modela, krosovera MX-30.

Ovaj automobil uskoro će stići u evropske prodajne salone a njegova cijena u Njemačkoj startuje od 33.990 evra, što i nije mnogo za jedan ovakav model na struju, naročito kada se uzme u obzir da se proizvodi u Japanu.

Svojim skraćeni zadnjim vratima bez kvake, koja se otvaraju unazad, kao i zakošenim zadnjim stubovima, MX-30 podsjeća na kupe vozilo.

Sa druge strane, povišena silueta i plastični zaštitni dodaci na pragovima i lukovima iznad točkova čine da ovaj električni model izgleda kao tipičan krosover.

U Mazdi ističu da MX-30 nije poput drugih električnih automobila.

Naime, japanski proizvođač nije išao na to da vozilo ima što veću autonomiju, pa je ugradio relativno malu pogonsku bateriju, što je smanjilo ukupnu težinu automobila, ali i spustilo cijenu, s obzirom da baterija u ukupnim troškovima proizvodnje električnog vozila učestvuje sa velikim procentom.

MX-30 je opremljen litijum-jonskom baterijom kapaciteta 35,5 kWh koja omogućava da automobil pređe do 200 km prije nego što vozač bude morao da se zaustavi radi dopune baterije.

U Mazdi smatraju da je to sasvim dovoljno, jer, prema statistikama, evropski vozači u prosjeku prelaze dnevno 50-ak km, pa automobil može da se puni na svaka 3-4 dana.

Za dopunu baterije do 80% kapaciteta na brzom punjaču potrebno je oko 40 minuta.

Inače, Mazda je najavila da će kupcima kojima autonomija od 200 km nije dovoljna, od 2021. ponuditi i verziju sa produženim radijusom kretanja. U taj automobil će se ugrađivati dodatni mali rotacioni benzinski motor koji će služiti isključivo kao generator električne energije.

Kada je riječ o specifikacijama, elektromotor koji pokreće ovaj automobil proizvodi 145 KS (105 kW) i razvija 265 Nm.

Mazda MX-30 u evropske prodajne salone stiže na jesen, a knjiga narudžbina već je otvorena.

(b92)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!