Od ponedjeljka dodatne linije u javnom prevozu

640

Gradski Štab za vanredne situacije sumirao je danas epidemiološko stanje u Banjoj Luci i zaključio da se, prema podacima u zadnjih nekoliko dana, epidemija smiruje i da pada broj oboljelih.

  • Osnovni ciljevi mjera koje smo preduzeli su ostvareni, a to su zaustavljanje masovnog širenja epidemije, zaštita ljudskih života kao i optimalna opterećenost zdravstvenog sistema koji nijednog trenutka nije bio zagušen i preopterećen. Trenutno smo u novoj fazi borbe sa virusom, za kojeg smo svjesni da još postoji u populaciji. Ova faza podrazumijeva otvaranje grada i ekonomije, gdje svaka djelatnost ima posebno uputstvo za rad, ali uz maksimalno poštovanje propisanih mjera – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić.

On je naglasio da je Štab izuzetno zadovoljan odnosom građana kao i poslovnih subjekata prema mjerama koje su propisale nadležne ustanove, ocijenivši da se one u velikoj većini poštuju.

Štab je konstatovao da se aktivnosti u vrtićima odvijaju nesmetano te da postoji sve veći interes roditelja za smještaj mališana u vrtiće, ali da se i dalje moraju poštovati uputstva koja podrazumijevaju manje grupe djece.

Kada je u pitanju javni prevoz, od narednog ponedjeljka biće uvedene dodatne linije. Prema riječima gradonačelnika, dogovor sa prevoznicima u vezi sa snižavanjem cijene karte u javnom prevozu nije postignut, a razgovori će biti nastavljeni.

Odjeljenje za privredu nastavlja sa obradom zahtjeva poslovnih subjekata za olakšice. Pristiglo je nekoliko hiljada zahtjeva, a prve subvencije odobrene su juče. Kada je u pitanju subvencija kamata na kredite, pomjeren je rok uzimanja kredita na koje će biti plaćene subvencije, a to je 12. mart ove godine.

Direktorica Doma zdravlja Nevena Todorović je izvjestila da je, od početka epidemije, u Banjoj Luci zabilježeno 557 pozitivnih na korona virus, dok se više od polovine njih, tačnije 303, u međuvremenu oporavilo.

  • Prosjek zaraženih korona virusom u protekloj sedmici bio je 5,5 na dnevnom nivou, a u ovoj je četiri. Takođe, u zadnjih nekoliko dana imamo i manje pacijenata sa temperaturom i akutnim respiratornim infekcijama. Kada je u pitanju rad Doma zdravlja, mi pacijente primamo u skladu sa rigoroznim higijenskim pravilima kako ne bismo ugrozili ni zdravstvene radnike ni građane, te zbog toga molimo za strpljenje prilikom posjete ambulantama – zaključila je Todorović.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!