Beograd dobija park Diane Budisavljević

392

Park na Savskom keju u Beogradu biće nazvan Park Diane Budisavljević, koja je spasavala srpsku djecu iz ustaških logora u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, odlučila je danas Komisija za spomenike i nazive trgova i ulica Skupštine grada Beograda.

Prijedlogom, koji je podnio zamjenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić u svojstvu građanina, a koji je Komisija usvojila, predviđeno je i da se u parku koji se proteže od Brankovog mosta do Beton hale ispod Kalemegdana, podigne i spomenik ovoj humanitarki, objavio je Beoinfo.

“Kao što je svima poznato, Diana Budisavljević, hrabra Austrijanka, svojim je požrtvovanjem i nesebičnom ljubavlju prema srpskom narodu učinila nešto što Srbija nikada neće zaboraviti. Tokom Drugog svetskog rata spasila je nekoliko hiljada srpske dece iz logora u Jasenovcu, odnosno više od 15.000 dece iz logora smrti u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj“, naveo je Vesić u prijedlogu.

On je istakao da je borba Budisavljevićeve bila jedinstvena i da se ona ne smije zaboraviti.

Članovi Komisije usvojili su inicijativu da centralni park na prostoru Beograda na vodi, uz Bulevar Vudroa Vilsona i Nikolaja Kravcova, ponese ime Savski park.

Usvojen je i prijedloge da se u Beogradu podignu spomenici prvom predsjedniku Narodne kancelarije, vojvodi i slikaru Petru Nikolajeviću Moleru i arhitekti Aleksandru Deroku.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!