Snažan tajfun pogodio istočnu obalu Filipina

352

Snažan tajfun pogodio je danas istočnu obalu Filipina, zbog čega je evakuisano desetine hiljada stanovnika.

To je ujedno i prvi tajfun koji je ove godine pogodio tu zemlju, a koji je došao sa Pacifika i najprije pogodio obalu kod grada San Polikarpio u provinciji Istočni Samar, prenosi AP.

Tajfun nazvan Vongfong duva brzinom od 150 kilometara na čas, sa udarima vetra od 185 kilometara, a prognozira se da će duvati sjeverozapadno kroz gusto naseljene provincije na istoku i da bi do sjevera zemlje trebalo da stigne do nedjelje.

Filipini se trenutno bore sa epidemijom novog korona virusa, zbog koga su mnogi stanovnici ostali u svojim kućama, a zabranjena su i okupljanja.

Zvaničnici te zemlje u problemu su zbog toga na koji način evakuisati i zaštititi građane od tajfuna, a na video snimcima koji su se pojavili u medijima vidi se kako vetar povija stabla kokosa, nosi limene krovove i smanjuje vidljivost, a pojedini gradovi su ostali bez struje.

“Situacija je veoma komplikovana”, rekao je gradonačelnik San Polikarpija Bendžamin Ver i dodao da je obezbijedio dovoljno zaštitnih maski.

Takođe postoji opasnost od klizišta i poplava, naročito u gradovima okruženim planinama, a jedini centar za evakuaciju ima kapacitet 8.000 mjesta.

Prestonica Manila neće direktno biti ugrožena tajfunom, ali možda će je zahvatiti jaki vjetrovi, jedino je savjetovano da se ispred bolnica sklone šatori postavljeni za tretman pacijenata od virusa Kovid-19, kako ih vjetar ne bi oduvao.

U toj zemlji zabilježeno je 11.600 oboljelih i 772 smrtna slučaja od infekcije.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!