EU odlučila – granice zatvorene do 15. juna

415

Evropska komisija pozvala je zemlje EU i Šengenske (bezvizne) zone da na još 30 dana produže privremeno ograničenje putovanja u zemlje članice.

Ograničenje se odnosi na sva putovanja građana trećih zemalja koja nisu od suštinskog značaja, a primjenjuje se na spoljnim granicama EU obuhvatajući i zemlje Šengena koje su van EU (Island, Lihtenštajn, Norveška i Švajcarska).

Iz Komisje poručuju da je bez obzira na prvobitne korake država članica EU ka popuštanju mjera protiv COVID-19, “situacija i dalje krhka kako u Evropi tako i širom svijeta”.

Komesarka za unutrašnje poslove llva Johanson ponavlja da je neophodan koordinisan i postepeni pristup za funkcionisanje šengenskog bezviznog prostora.

“Ograničenja koja se odnose na slobodnu kretanja i kontrolu na unutrašnjim granicama moraće da se postepeno ukinu prije nego što uklonimo ograničenja na spoljnim granicama i obezbijedimo pristup građanima koji ne dolaze iz EU”, poručila je komesarka Johanson.

Komesar za promociju evropskog načina života Margaritis Šinas dodaje da je smanjena fizička interakcija između ljudi i dalje način kojim se pokušava zaustaviti širenje virusa korona.

“Uprkos napretku u mnogim evropskim zemljama, situacija u svijetu je veoma nestabilna. Neophodno je da bilo koja preduzeta akcija bude postepena i da se različite mjere ukidaju u različitim fazama”, rekao je Šinas.

Iz Brisela pozivaju na kontinuirani koordinirani pristup produžetku ograničenju ulazaka u EU i ocjenjuju da djelovanje na spoljnim granicama može biti djelotvorno samo ako ga sprovode sve države EU i šengenske države na svim granicama.

Evropska komisija je u okviru mjera za zaustavljanje širenja COVID-19 16. marta prvi put pozvala članice EU i šengen zone da uvedu privremeno ograničenje ulazaka za sva putovanja koja nisu od suštinskog značaja.

Ova mjera produžena je 8. aprila na dodatnih 30 dana.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!