Јoš 28 slučajeva zaraze, ukupno 528; Oporavljeno 251 lice

1214

U Republici Srpskoj registrovano je 26 novih slučajeva virusa korona, te dva slučaja kod osoba testiranih u FBiH, čime je ukupan broj zaraženih u Srpskoj povećan na 528, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić.

Šeranić je rekao da je u protekla 24 časa u Srpskoj testirano 587 uzoraka, te dva uzorka u Federaciji BiH.

– Imamo dvije osobe koje su testiranje radile u FBiH, jedna iz Banjaluke i jedna iz Trebinja, tako da imamo registrovano ukupno 528 osoba koje su u Republici Srpskoj pozitivne ne virus korona – naveo je on.

Od 26 slučajeva potvrđenih testiranjem u Srpskoj, 14 je žena i 12 muškaraca.

– Osam lica je iz Banjaluke, osam iz Nevesinja, po dva iz Kneževa i Laktaša, po jedna iz Čelinca, Modriče, Trebinja, Oštre Luke, Sokoca i Gacka – rekao je ministar zdravlja Srpske.

Kada je u pitanju starosna struktura oboljelih, osam žena je srednje životne dobi, tri starije i tri mlađe životne dobi, a pet muškaraca srednje dobi, pet mlađe i dvije starije.

Šeranić je naveo da je među zaraženima i jedan ljekar Univerzitetskog skliničkog centra Republike Srpske, kao i dvije njegovateljice iz doma za starija lica, te napomenuo da su preduzete sve neophodne epidemiološke mjere kako bi se spriječilo dalje širenje virusa u ovim ustanovama.

– Uzeti su uzorci 68 lica, koja su bili kontakti ovih radnica u domu penzionera, te očekujemo rezultate, a urađena je dezinfekcija kompletnog prostora – rekao je Šeranić.

Testirano je i 85 zdravstvenih radnika, 61 radnik iz doma za starija lica, 22 inspektora, 81 lice iz karantina ili objekata za izolaciju i svi slučajevi su bili negativni.

U UKC-u Srpske se 110 lica liječi od virusa korona, od kojih 38 ima tešku kliničku sliku, četiri lica čekaju rezultate, a 11 lica je na odjelu intenzivne njege, od kojih je sedam priključeno na respiratore, a četiri su na mehaničkoj neinvazivnoj ventilaciji.

Ukupno je 89 pozitivnih lica koja nemaju simptome i oni su smješteni u studentskim centrima, gdje su izolovani.

Do sada je u Srpskoj urađen 7.581 uzorak za testiranje, pod zdravstvenim nadzorom je 4.188, a 19.602 lica je izašlo iz nadzora.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!