Još 42 osobe zaražene virusom

402

U posljednja 24 časa u RS na virus korona testirano je 216 uzoraka, novih zaraženih je 42, rekao je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić.

“U posljednja 24 časa u RS urađena su 216 uzoraka. Moram reći da se u ovim nalaze uzorci koji su prikupljeni tokom subote i nedjelje. Radi se o 42 osobe koje su pozitivne na virus korona”, rekao je Šeranić na konferenciji za novinare u Banjaluci.

Dodao je da se radi se o 24 muške osobe i 18 žena, uglavnom srednje životne dobi.

Riječ je o 27 osoba iz Banjaluke, četiri iz Laktaša, tri iz Šipova, dvije iz Mrkonjić Grada i po jedna iz Kotor Varoša, Čelinca, Kneževa, Prnjavora, Ribnika i Novog Grada.

“Uglavnom je riječ o porodičnim žarištima i uzimali smo direktne uzorke od lica koja su provodila vrijeme sa njima u domaćinstvima”, rekao je Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite RS rekao je da su u Srpskoj virusom korona zaražene ukupno 346 osobe.

Dodao je da je dobro da raste broj lica koja su oporavljena, navodeći da ih je sada 56, te da je pod kontrolom treće žarište u Banjaluci.

“Treće žarište u Banjaluci nam dobro stoji, većina osoba se oporavilo ili se oporavlja”, rekao je Šeranić.

Od ukupnog broja oporavljenih 39 osoba je iz Banjaluke, šest osoba je iz Laktaša, po dvije osobe su iz Modriče, Kneževa, Prnjavora i Čelinca, i po jedna osoba je iz Srpca, Dervente i Mrkonjić Grada.

Šeranić je naveo da je 14.417 osoba izašlo iz zdravstvenog nadzora, te da se trenutno pod nadzorom nalazi 7.232 lica. Dodao je da je urađeno 3.025 testiranja.

Rekao je da se na UKC RS trenutno nalaze 44 pacijenta sa teškom kliničkom slikom i da je pet lica priključeno na respirator.

“Na odjelu pulmologije smješteno je 61 lice, a deset lica čeka rezultate testiranja. U bolnici u Prijedoru imamo jedno lice, dva u Istočnom Sarajevu i po tri lica u Doboju i Bijeljini”, naveo je on.

Podsjetio da je u protekla 24 časa registrovan još jedan smrtni slučaj, čime je broj umrlih dostigao 11.

Što se tiče graničnih prelaza, resorni ministar je kazao da je zabilježeno smanjenje broja ulazaka, i smanjenje broja ljudi u karantinu.

“U Gradišci u karantinu je 13 ljudi, u Brodu 15, u Šamacu šest, Karakaj i Rača tri, odnosno dvije osobe”, rekao je on.

Šeranić je kazao da ima dovoljno testova.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!