KAKO ODRŽAVATI RADNO MJESTO ČISTIM

511

Dodirivanje zaraženih površina je način prenosa virusa: očistite sto, tastaturu, miš, službeni telefon…

 

Kancelarije pružaju stotine mikroskopski malih i ne tako malih utočišta za viruse i bakterije poput utora na tastaturi, prekidača za svjetlo, dugmeta na liftu ili ručke na zajedničkom ormaru, podsjeća CNN.

Novi koronavirus prenosi se s čovjeka na čovjeka, pa dodirivanje zaraženih površina može biti jedan od načina prenosa.

 ALI nemojte odmah pojuriti na bolovanje – stručnjaci iz američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti imaju savjete kako primjereno dezinfikovati radna mjesta kako biste tokom pandemije ostali zdravi, a vaše radno mjesto čisto.

Prije početka smjene odobrenim dezinfekcijskim sredstvom očistite radni sto, tastaturu,  miš, službeni telefon i druge površine koje vi i vaši kolege često dodirujete.

Dezinfekciju provedite na pravi način i prema uputama – kako bi djelovalo dezinfekcijsko sredstvo mora ostati vlažno na površini koju tretirate između tri i pet minuta, pa to može zahtijevati mnogo dezinfekcijskih maramica.

Budite spremni na česte odlaske do umivaonika kako biste prali ruke prije nego što jedete, nakon što jedete, nakon što dodirujete kvake ili ispušete nos.

Ruke temeljito svaki puta nasapunajte i operite svaki dio šake i prstiju.

Ako nemate sapuna, dezinfektivno sredstvo za ruke dobra je zamjena.Ne zaboravite i nakon toga da je temeljito pranje ruku sapunom najvažnije.

S obzirom na to da se novi koronavirus prenosi s čovjeka na čovjeka izbjegavajte nepotrebne fizičke dodire i blizinu – Odbijanje rukovanja više se ne smatra nepristojnim – sad je preporučeno.

Mahnite rukom, pozdravite palcem gore.

Redovito čistite sve površine svog pametnog telefona primjerenim sredstvima.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!