FILMOVI O SPORTU U DOBA PANDEMIJE Od zaboravljenih klasika do kultnih remek-djela

616

 

I dok je borba protiv pandemije trenutno najvažnija stvar u svijetu, otkazivanje sportskih  takmičenja ostavilo je ljubitelje sporta bez sadržaja kojim pune slobodno vrijeme.

FUDBAL: The Damned United (2009., R: Tom Hooper)
Rađen prema uspješnom romanu “The Damned Utd” Davida Peacea, priča filma smještena je u 60-e i 70-e godine prošlog vijeka, a prati 44-dnevni angažman kontraverznog Briana Clougha na mjestu trenera Leeds Uniteda.

Košarka: He Got Game (1998., R: Spike Lee)
Guverner New Yorka ocu najboljeg srednjoškolskog košarkaša u cijelom SAD-u ponudi smanjenje kazne ako sina uspije nagovoriti da se obaveže fakultetsku košarku igrati za fakultet koji je on završio.

Tenis: Borg vs McEnroe (2017. R: Janus Metz Pedersen)
Rivalstvo Borga i McEnroea, sukob “Leda i Vatre”, priča je o sukobu suštih suprotnosti, a ovaj film ih prati u borbi za Wimbledon 1980. godine. Mnogi te finale smatraju jednim od najboljih mečeva svih vremena.

Automobilizam: Rush (2013., R: Ron Howard)
Sukob suprotnosti u središtu je i ovog filma, a tiče se rivalstva vozača Formule 1 Jamesa Hunta i Nikija Laude, koji su tokom 70-ih godina prošlog vijeka bili spremni riskirati sve, pa i svoje živote, da bi bili najbolji na svijetu.

Atletika: Chariots of Fire (1981., R: Hugh Hudson)
Temeljena na istinitoj priči, ova  drama prati pripreme trkače na duge staze Škota Erica Liddella i Engleza Harolda Abrahamsa za Olimpijske igre u Parizu 1924. godine. Liddell, predani hrišćanin, trči u ime slave Božje, dok Abrahams, Židov, trči kako bi se borio protiv predrasuda.

Američki fudbal: Jerry Maguire (1996., R: C. Crowe)
Iako je svi većinom pamte po antologijskoj replici, “Show me the money!”, ova dramedija u kojoj pratimo pad s vrha te povratak na isti sportskog agenta nudi pogled iza scena američkog profesionalnog sporta te pripovijeda o često neshvaćenom odnosu između sportaša i agenata.

Bejzbol: Moneyball (2011., R: Bennett Miller)
Rađen prema uticajnoj istoimenoj knjizi Michaela Lewisa, film prati napore relativno siromašne ekipe Oakland Athleticsa da 2002. godine uz pomoć naprednih statistika pruže dostojan otpor puno imućnijim momčadima.

Hokej na ledu: Miracle (2004., R: Gavin O’Connor)
Temeljen na istinitom događaju “Čudo na ledu”, film prati pripreme američke hokejaške ekipe za OI 1980. u Lake Placidu u SAD-u, a kulminira pobjedom američkih studentskih hokejaša nad favoriziranim Sovjetskim Savezom.

Boks: Razjareni bik (1980., R: Martin Scorsese)
Biografska drama temeljena na memoarima boksera Jakea LaMotte s Robertom de Nirom u glavnoj ulozi jedan je od najboljih sportskih filmova svih vremena, ali i jedna od najboljih psiholoških studija u istoriji filma koja proučava koliko su destruktivni nečiji unutarnji demoni.

MMA: Warrior (2011., R: Gavin O’Connor)
Nick Nolte nominovan je za Oscara za ulogu oca dva otuđena brata koji se prijave za najveći turnir u istoriji mješovitih borilačkih vještina. Jedan se brat bori da bude najbolji, a drugi kako bi porodice spasio od financijske propasti.

Hrvanje: Foxcatcher (2014., R: Bennett Miller)
Psihološka drama temeljena na istinitim događajima prati pripreme američke hrvačke reprezentacije za OI u Seulu 1988. koje financira hrvanjem opsjednuti i mentalno nestabilan ekscentrični miliioner John do Pont.

Klizanje: I, Tonya (2017., R: Craig: Gillespie)
Biografska dramedija o klizačici Tonyji Harding, vjerojatno najpoznatijoj po povezanosti s napadom na kolegicu Nancy Kerrigan iz 1994.. Margot Robbie nominovana je za Oscara za ulogu Harding, a Alison Janney osvojila je Oscara za ulogu  majke.

Konjičke trke: Seabiscuit (2003., R: Gary Ross)
Temeljen na istoimenoj knjizi Laure Hillenbrand, film priča o životu i sportskoj karijeri trkačkog konja Seabiscuita, koji je zbog svoje ispodprosječne stature i velikog uspjeha u Sjedinjenim Državama za vrijeme Velike depresije bio prava medijska zvijezda.

Ragbi: Invictus (2009., R: Clint Eastwood)
Temeljen na istinitim događajima, film prati napore predsjednika JAR-a Nelsona Mandele i kapetana ragbijaške ekipe François Pienaara da ujedine zemlju nakon netom okončanog apartheida te pripovijeda o vremenu prije i poslije Svjetskog prvenstva 1995. godine.

Bilijar: The Hustler (1961., R: Robert Rossen)
S legendarnim Paulom Newmanom u ulozi Eddieja “Brzog” Felsona, ovaj kultni film gledaoce vodi u svijet profesionalnog bilijara. Felson se tokom filma pokušava probiti među velike igrače kako bi mogao profitirati od podjednako velikog novca koji se na tom nivou vrti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!