Sad se tačno zna koliko pacijentu treba do oporavka, ali i puno više od toga

425

Istraživači na australijskom Institutu za zarazne bolesti i imunitet “Peter Doherty” napravili su bitan korak u razumijevanju funkcionisanja koronavirusa: juče su prvi mapirali imunološki odgovor ljudskog organizma na COVID-19.

To će omogućiti svim ljekarima da ubuduće za svakog pacijenta izračunaju vrijeme koje mu je potrebno do potpunog oporavka, ali i puno više od toga: nove informacije predstavljaju i važnu etapu u razvoju buduće vakcine.

Australijsko istraživanje, koje je u utorak odmah objavljeno u časopisu Nature Medicine, govori da se ljudi oporavljaju od koronavirusa na način tipičan za oporavak od gripe.

Analizirajući krvnu sliku četrdesetogodišnje žene, naučnici su po prvi put identifikovali četiri vrste imunoloških ćelija koje djeluju protiv koronavirusa. Pacijentkinja je imala blagi do umjereni oblik bolesti i nije imala prethodnih zdravstvenih problema. Zarazila se u kineskome Wuhanu i oporavila se u roku od 14 dana.

Voditelji istraživanja prof. Katherine Kedzierska izjavila je za BBC da je njen tim ispitao cjelinu imunološkog odgovora na COVID-19 kod ove žene. Tri dana prije nego što joj se stanje počelo poboljšavati, u njenom krvotoku primijećene su specifične ćelije, iste koje se javljaju i kod oboljelih od gripe u istoj fazi oporavka.

Prepoznavanje trenutka u kojemu se imunološke ćelije pokreću protiv virusa može pomoći predvidjeti daljnji tok virusa, te možete znati i u kojoj ste fazi oporavka – pojasnio je dekan medicinskog fakulteta Sveučilišta Swinburne prof. Bruce Thompson.

Prof. Kedzierska je najavila kako je sljedeći korak  odgovor na pitanje zašto je imunološki odgovor na COVID-19 slabiji u gorim slučajevima: „Ključno je shvatiti šta nedostaje ili je različito kod pacijenata koji su umrli ili su razvili teške oblike bolesti, kako bi ih ubuduće mogli zaštititi“.

Australijski institut za zarazne bolesti „Peter Doherty“ je , postao prvi u svijetu koji je izvan Kine u svojim laboratorijima uspio uzgojiti kopiju koronavirusa. Njihov istraživački centar za taj projekt je dobio značajna sredstva australijske vlade, ali i donacije kineskoga milijardera Jacka Ma, vlasnika globalne trgovačke platforme Alibaba.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!