Nobelovac biofizičar prognozirao kada će stati korona virus

506

Nobelovac Majkl Levit, američko-britansko-izraelski biofizičar, nije otkrio kako se liječi koronavirus ni lijek, već je samo učinio ono što najbolje radi – ukrštao brojeve. Statistički podaci doveli su ga do zaključka da će, suprotno mračnim prognozama koje se prodaju, širenje virusa zaustaviti.

Njegove prognoze pokazale su se tačnim: broj novih slučajeva prijavljenih svakog dana počeo je da pada od 7. februara. Nedjelju dana kasnije, stopa smrtnosti je takođe počela da opada.

Levit je 2013. dobio Nobelovu nagradu za hemiju za “razvoj modela s višestrukim skalama za složene hemijske sisteme”. Ni na koji način nije imao namjeru da bude prorok koji najavljuje kraj kuge, dogodilo se slučajno.

– Stopa zaraze virusom u provinciji Hubej svakodnevno se povećavala za 30 odsto – to je zastrašujuća statistika. Nisam stručnjak za grip, ali mogu da analiziram brojke i to je eksponencijalni rast. Prema ovoj brzini, čitav svijet je trebao da bude zaražen u roku od 90 dana – rekao je Levit.

Ali tada se trend promijenio. Kad je Levit 1. februara počeo analizirati podatke, Hubej je imao 1.800 novih slučajeva svaki dan, a u roku od šest dana taj je broj dostigao 4.700.

– A onda, 7. februara, broj novih infekcija počeo je linearno da pada i nije prestao. Sedmicu dana kasnije isto se dogodilo i s brojem umrlih. Ova dramatična promjena krive obilježila je srednju tačku i omogućila bolje predviđanje vremena kad će se pandemija završiti. Na osnovu toga zaključio sam da će se situacija u cijeloj Kini poboljšati u roku od dvije sedmice. I zaista, sada je vrlo malo novih slučajeva infekcije – kaže Levit.

Svakodnevno se prijavljuju novi brojevi različitih entiteta, poput Svjetske zdravstvene organizacije (SZO). Levit je počeo da šalje redovne izvještaje svojim kineskim prijateljima. Na osnovu sve manjeg broja slučajeva zaraze i smrtnih slučajeva, rekao je, virus će iz Kine vjerovatno nestati do kraja marta.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!