Radnicima koji ne rade zbog virusa korona isplatiti puni iznos plate

382

Savez sindikata Republike Srpske apelovao je na poslodavce u Republici Srpskoj da se pridržavaju svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove.

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, odnosno pojavu virusa korona u Republici Srpskoj i u zemljama sa kojima Republika Srpska ima ekonomsku saradnju, Savez sindikata poziva na zaštitu zdravlja radnika, imajući u vidu odredbe Zakona o zaštiti na radu Republike Srpske, Zakona o radu Republike Srpske i kolektivnih ugovora, koji propisuju obavezu poslodavca da radnicima obezbijedi sigurno radno mjesto i zdravu radnu sredinu.

Iz Saveza apeluju da se radnicima koji odsustvuju sa posla i ne mogu izvršavati svoje redovne obaveze i zadatke zbog prevencije, pojave simptoma bolesti ili njege oboljelih članova uže porodice, isplaćuje naknada plate u punom iznosu.

– Takođe, apelujemo na sve radnike u Republici Srpskoj da maksimalno budu odgovorni prema svom zdravlju i zdravlju drugih, pridržavajući se svih mjera i preporuka koje izdaju nadležne institucije i zdravstvene ustanove, radi vlastitog zdravlja i bezbjednosti – navedevo je u saopštenju Saveza sindikata.

Savez očekujemo punu podršku vlasti Republike Srpske privrednim subjektima u provođenju mjera zaštite zdravlja zaposlenih.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!