Gradski štab naložio mjere u slučaju pojave korona virusa

420

Gradski štab za vanredne situacije, sa gradonačelnikom Igorom Radojičićem na čelu, naložio je  nadležnim gradskim službama i Domu zdravlja niz preventivnih mjera zbog aktuelne epidemiloške situacije sa korona virusom.

-Za sada, nema razloga za uznemirnost građana, ali ima razloga da preduzmemo preventivne mjere koje možemo u ovom momentu – rekao je Radojičić, poslije sjednice Štaba za vanredne situacije.

Prema podacima zdravstvenih službi, u Banjoj Luci nije registrovan nijedan slučaj obolijevanja od ovog virusa, s tim da je pod pojačanim medicinskim nadzorom 28 osoba koje su proteklih dana boravile u dijelovima Italije, u kojim je registrovana pojava korona virusa.

– Nema promjena u vezi sa radom škola, vrtića, održavanja manifestacija i takmičenja. Pratićemo dalje situaciju i preduzimaćemo mjere u nadležnosti lokalne zajednice. Republički nivo vodi cijelu aktivnost u vezi sa ovom situacijom, Grad prati izdate instrukcije i naredbe sa nivoa republičkih organa i institucija – kazao je Radojičić.

Kada je riječ o pojedinim mjerama i aktivnostima, on je istakao da će se na dnevnom nivou pratiti epidemiološka situacija u gradu putem Doma zdravlja.

– Isto se odnosi i na javne ustanove, prije svega Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, osnovne i srednje škole,te univerzitete od kojih smo zatražili promptno dostavljanje informacija kako bi se na vrijeme i po potrebi moglo reagovati – naveo je on.

Kako je istakao, preporuka građanima, svim ustanovama i subjektima u gradu jeste pojačavanje higijenskih mjera.

-U tom smislu, naši kontrolni organi će zatražiti pojačane higijenske mjere na svim mjestima javnog okupljanja, od javnog prevoza, trgovina, kafića i restorana – naglasio je Radojičić, ističući da će inspekcijiski organi kontrolisati i tržište da se onemoguće spekulacije na tržištu sa robama i cijenama.

Direktorica Doma zdravlja Banja Luka Nevena Todorović izjavila je da je već pripremljen operativni plan postupanja u slučaju pojave korona virusa.

One je apelovala na sugrađane da bez prijeke potrebe ne idu kod porodičnog doktora, a i generalna preporuka Štaba je da hronični bolesnici i starije osobe ne odlaze na velike javne skupove i mjesta na kojima eventualno mogu da „zarade“ neki virus.

Takođe, kako bi javnost bila potpuno tačno i na vrijeme informisana, Gradska uprava će apsolutno biti otvorena za javnost kojoj će staviti na uvid svaku informaciju u vezi sa epidemiološkom situacijom koju dobije od nadležnih službi.

Preporuke Instituta

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske preporučio je osobama koje su u posljednjih 14 dana boravile u Italiji, Kini, Južnoj Koreji i Iranu, gdje su zabilježeni slučajevi obolijevanja od virusa korona, da se telefonski jave nadležnim domovima zdravlja radi uzimanja podataka i eventualnog preduzimanja epidemioloških mjera, odnosno davanja savjeta o daljem postupanju.

Iz Instituta ističu da je u slučaju pojave respiratornih simptoma, povišene tjelesne temperature, kašlja i otežanog disanja potrebno odmah telefonom obavijestiti nadležni dom zdravlja radi davanja daljih mjera prevencije.
Podsjećaju građane da je potrebno da se pridržavaju preventivnih mjera kao što su često pranje ruku, posebno nakon direktnog kontakta s bolesnim ljudima ili njihovom okolinom, izbjegavanje bliskog kontakta s osobama koji imaju akutnu respiratornu infekciju…
Ljudi bez respiratornih simptoma, poput kašlja, ne trebaju nositi medicinsku masku. Svjetska zdravstvena organizacija preporučuje upotrebu maski za ljude koji imaju simptome COVID-19 i za one koji brinu za osobe koje imaju simptome, poput kašlja i groznice.
Institut za javno zdravstvo Republike Srpske svakodnevno prati epidemiološku situaciju i u skladu sa tim će predlagati potrebne preporuke.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!