Pojačana kontrola poljoprivrednih proizvoda

456

Gradski inspektori počeće krajem februara na području Banjaluke pojačane kontrole i uzorkovanje voća i povrća kod poljoprivrednih proizvođača, najavio je načelnik gradskog Odjeljenja za inspekcijske poslove Јanko Kecman.

Kecman je rekao da će, u skladu sa nadležnostima Poljoprivredne inspekcije iz oblasti primarne poljoprivredne proizvodnje, inspektori vršiti uzorkovanja na ostatke pesticida i teških metala u fazi berbe plodova, kako u poljoprivrednoj proizvodnji na otvorenom, tako i u zaštićenim prostorima kao što su plastenici i staklenici.

On je dodao da će biti nastavljena i kontrola životnih namirnica na gradskoj Tržnici koja je, praktično, svakodnevna.

– S obzirom na to da gradska inspekcija ima stalnu kancelariju na Tržnici, svakodnevno kontrolišemo kvalitet životnih namirnica. Uz to, jednom nedjeljno provodimo timski inspekcijski nadzor prometa životnih namirnica. Nakon uzimanja uzoraka, kontrolu vrše ovlaštene laboratorije i u proteklom periodu nismo imali većih odstupanja i nepravilnosti – istakao je Kecman.

Objasnio je da kontrola obuhvata rukovanje hranom, njeno skladištenje, pripremu i isporuku.

Kecman je naveo da se prilikom kontrola provjerava i temperaturni režim čuvanja životnih namirnica, ispravnost ambalaže, deklarisanje namirnica, organoleptička svojstva, te sanitarno-tehnička opremljenost objekata, kao i higijena radnih površina, uređaja i opreme, te nadzor nad radnicima koji vrše pripremu, posluživanje i prodaju hrane.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!