Oprezno sa mekim sirom

556

Tvrdi sir možete koristiti dugo poslije isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odsjecite. Meki sirevi, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg mogu imati otrovne bakterije, poput listerije.

Profesionalni kuvari često insistiraju na svježem voću i povrću, ali kad su u pitanju industrijske namirnice, svježina nije uvek presudna. Neke namirnice možete koristiti i nakon isteka roka, dok sa drugima treba postupati oprezno.

Sir – Tvrdi sir možete koristiti dugo poslije isteka roka. Ako se stvorila buđ, samo je odsjecite. Veoma tvrd sir, poput parmezana, sazrijeva i dvije godine. Ali obratite pažnju na meke sireve, poput brija, kamembera i kremastog kozijeg. U njima mogu biti prisutne otrovne bakterije, poput listerije. Zato sa mekim sirom ne rizikujte, ako niste sigurni, dobro ga termički obradite.

Riža – Sušenje je proces koji veoma dugo čuva namirnice, pa rižu slobodno koristite još dugo nakon datuma koji je ispisan na kutiji, jedino što ćete morati duže da ga kuvate. Isto važi za sušene začine, vjerovatno će imati slabiji ukus, ali su bezbjedni za upotrebu.

Konzerve – Ako nisu oštećene i niste ih držali na suncu, slobodno ih koristite bez obzira na to šta je u njima, riba, paradajz, pasulj.

Jaja – Ako su miris i izgled normalni, slobodno ih koristite u receptima koji traže zagrijevanje jaja, na primjer za pečene kore za tortu, omlete, fritate. Predostrožnosti radi, nemojte da ih koristite u musevima bez termičke obrade.

Hljeb – Ako kupujete dugotrajni hljeb, slobodno ga koristite nekoliko dana nakon isteka roka. U slučaju buđi, upotrebite hljeb za prženice, poparu ili tople sendviče.

Keks – Ako je u otvorenoj kesi, neće više biti tako hrskav, ali možete da ga zagrijete u rerni, pišu Novosti.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!