Zagađenje vazduha okidač za rak pluća

590

Klinika za plućne bolesti Tuzla zbog enormnog zagađenja vazduha bilježi porast broja oboljelih od plućnih bolesti, kao i porast broja oboljelih od karcinoma pluća.

Najugroženija kategorija su djeca do šest godina, stariji i bolesnici. Tokom protekle godine oko 20.000 pacijenata je pregledano zbog plućnih bolesti, od toga četvrtina u Klinici za plućne bolesti, u kojoj trenutno leži 90 bolesnika.

Broj oboljelih od karcinoma pluća bio je 214 pacijenata prije pet godina, a danas je 280.

Zagađenje okoliša je cjelogodišnji problem koji, nažalost, sezonski razmatramo, upozoravaju doktori iz Tuzle.

Po riječima Suvada Dedića, načelnika Klinike za plućne bolesti UKC Tuzla, najčešća oboljenja su upale gornjih disajnih puteva, astma, hronične opstruktivne plućne bolesti, karcinom pluća i alergije. Otrovne čestice uzrokuju i srčana oboljenja i moždane udare.

“Sve štetne čestice i svi štetni gasovi izazivaju iritaciju respiratornog epitela – sluznice. Posljedično, imamo navedene bolesti kao što su opstrukcijske plućne bolesti, upalne bolesti, alergijske plućne bolesti. Ako gledamo na dužu ekspoziciju koncentracije štetnih čestica, imamo porast karcinoma”, rekao je Dedić.

On je podsjetio da parametri za lebdeće čestice Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju 10, EU 25, a u Tuzli je u ponedjeljak uveče izmjereno 140 µg/m3, što je veoma nepovoljno za zdravlje građana.

“Teško disanje, gušenje, brzo zamaranje, suh kašalj, povišena tjelesna temperatura, curenje nosa, to su neki od simptoma zbog kojih se pacijenti mogu javiti prvo ljekarima porodične medicine, koji će ih dalje uputiti nama”, rekla je Amra Šakušić, doktorica Klinike za plućne bolesti.

Doktori hroničnim bolesnicima preporučuju što manje boravka na otvorenom, a ostalima korištenje maski, zabranu pušenja i korištenja nargile, kao i odlazak u planine.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!