Motori najnovijih modela auta prelaze ograničenja za štetne gasove

529

Nova vozila sa motorima na dizelski pogon prelaze ograničenja za štetne izduvne gasove, saopštila je danas evropska grupacija za Saobraćaj i ekologiju (TiE).

Ova organizacija zatražila je od poslanika Evropskog parlamenta da pooštre regulative za emisije štetnih gasova.

“Četiri godine nakon što je njemački proizvođač automobila `Folksvagen` priznao krivicu za lažiranje rezultata ispitivanja štetnih gasova, novi rezultati pokazuju da su dva najprodavanija modela vozila u Evropi da je njihovo zagađenje česticama poraslo na 1.000 puta više tokom redovnog procesa čišćenja njihovih filtera protiv zagađenja”, ističe u saopštenju “TiE”.

Prema rezultatima testova obavljenih na vozilima “Nisan kaškai” i “Opel astra”, premašeno je dozvoljeno ograničenje štetnih gasova od 600 milijardi čestica po kilometru, od 32 odsto do 115 odsto tokom automatskog čišćenja filtera.

Iz “Opel Vokshola” nisu mogli da komentarišu izvještaj jer, kako navode, nisu imali uvid u detalje ispitivanja “TiE”.

Iz “Nisana” je saopšteno da su sva njihova vozila i filter za prečišćavanje čestica u potpunosti u skladu sa regulativama o štetnim gasovima.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zagađenje štetnim česticama utiče više na ljude nego bilo koji drugi zagađivač.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!