Banjalučka filharmonija neće održati tradicionalni koncert

565

Banjalučka filharmonija u protekloj 2019. godini održala je 13 koncerata te tako zabilježila najdinamičniju koncertnu sezonu od osnivanja.

Nažalost, kako su saopštili, 2020. godine će izvođenje njihovog tradicionalnog koncerta 14. januara izostati zbog značajnih priprema za predstojeće koncerte koje pripremaju na proljeće. Ali i zbog velikog broja aktivnosti koje su muzičari imali u protekloj koncertnoj sezoni, kao i zbog manjka sredstava za kvalitetnu realizaciju čitave koncertne sezone 2020, u kojoj Banjalučka filharmonija slavi deceniju postojanja i aktivnog prisustva na umjetničkoj sceni Republike Srpske.
“Sve naše profesionalne želje i ambicije koje gajimo od našeg osnivanja 2010. godine usmjerene su ka predanom i vrijednom radu i najkvalitetnijoj mogućoj pripremi naših koncerata, te konstantnom napretku, i svakim našim uspješnim koncertom mi smo bliži našem glavnom cilju – institucionalizaciji naše filharmonije”, istakli su iz Filharmonije.
Prema njihovim riječima, osnivanjem i institucionalizacijom Banjalučke filharmonije bi ustanovili prvu i jedinu ustanovu kulture iz segmenta muzičke umjetnosti u Republici Srpskoj.
“U takvoj filharmoniji bi trebalo da budu stalno zaposleni naši sjajni muzički umjetnici koji dolaze iz čitave Republike Srpske, a koji, nažalost, u nedostatku posla ovdje, traže zaposlenje u orkestrima iz regiona, pa su sada neki od naših bivših članova stalno zaposleni u orkestrima iz Sarajeva, Novog Sada, Podgorice, Beograda. Činjenica da Republika Srpska još nema filharmoniju koja je javna ustanova predstavlja snažan motiv da nastavimo da se borimo za osnivanje ovakve javne ustanove”, poručili su iz Filharmonije.
Pored koncerata u Banjaluci, gdje su nastupali sa svjetski poznatim umjetnicima, u protekloj godini nastupili su i pred inostranom publikom u Sjevernoj Makedoniji. Pored ovoga, Banjalučka filharmonija održala je koncerte u Beogradu, Austriji, Tuzli te Andrić gradu.
Nakon ovih koncerata, uslijedila su dva izuzetna nastupa na otvorenom, koncert sa Amirom Medunjanin na tvrđavi Kastel, te koncert sa Stefanom Milenkovićem i Slobodanom Trkuljom “Suprotnosti se privlače” na platou ispred Kulturnog centra Banski dvor.
(Nezavisne)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!