Ekspanzija cikloturizma, turisti biciklima stižu u BiH

595

Interesovanje turista iz Njemačke, Francuske i Češke za cikloturizam u Republici Srpskoj i BiH drastično raste u posljednje tri godine.

Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS, ističe da RS ima sjajne biciklističke staze na području Prijedora, Kozare, Šipova, Ribnika, Mrkonjić Grada, Leotara, u Nacionalnom parku Sutjeska, na Romaniji i drugim dijelovima RS.

“Intenzivno se radi dalje na unapređenju ovog vida turizma. Najčešći strani gosti su iz Njemačke, Francuske, Belgije, Izraela, ali ima ih mnogo i iz drugih zemalja”, kaže Jovanovićeva te ističe da se dodatno radi na unapređenju ove oblasti, jer je sljedeće godine Evropsko prvenstvo u biciklizmu u Banjaluci, gdje se očekuje oko 8.000 gostiju.

“Već smo odštampali 2.000 flajera na fancuskom jeziku za veliku konferenciju o biciklizmu koja se održava u Francuskoj”, kaže ona.

Ističe da je Evropsko prvenstvo fenomenalna promocija kad je biciklizam u pitanju, kao što je, podsjeća, Banjaluka došla na turističku mapu raftinga nakon održanog prvenstva u toj disciplini.

Ona ističe da se radi i na procesu sertifikacije Bike Friendly, čime bi staze, kojih ima izuzetno mnogo na našem području, postale vidljive za sve turiste. Ovaj sertifikat će objektima donijeti vidljivost destinacija na aplikacijama i turističkim mapama koje korise cikloturisti prilikom planiranja svog puta te će lakše moći da pronađu i smještajne, ugostiteljske i turističke objekte u BiH, kao i servisne stanice i parkirališta, kojima bude dodijeljen Bike Friendly sertifikat.

Boro Marić iz Visitor centra “Pecka” kaže da kod njih najviše dolaze Nijemci, ali da je bilo i grupa stranaca iz Francuske, Češke i drugih zemalja.

“U zadnjih pet-šest godina dosta se radilo na razvoju biciklističkih staza, kako urabanih tako i u neurbanim područjima, ali i na magistralnim rutama koje povezuju određene gradove. Na području Pecke obilježili smo deset staza, nabavili smo bicikle za iznajmljivanje”, rekao je Marić.

On kaže da ovaj centar ima sve uslove da dobije Bike Friendly sertifikata, a da uslovi za dobijanje tog sertifikata nisu mnogo zahtjevni.

“Imamo sve uslove, ali još nemamo sertifikat. Ušli smo u proceduru, ali rješavamo druge stvari, jer smo Visitor centar, nismo ugostiteljski objekat, te smo spremni za sertifikaciju i vrlo rado ćemo je tražiti naredne godine”, rekao je Marić.

U banjalučkoj Tursitičkoj agenciji “Zepter Passport” kažu da je sve veća zastupljenost cikloturizma u RS te da su gosti u RS uglavnom iz skandinavskih zemalja, koji, pored RS i BiH, posjećuju čitav Balkan.

U agenciji REDAH, koja je zaslužna za dostupnost Bike Friendly standarda u BiH, Srbiji i Crnoj Gori, kažu da primjena ovog standarda, uobičajenog u razvijenim zemljama, predstavlja veliku perspektivu razvoja turizma, ali i priliku da BiH unaprijedi svoju ponudu i privuče veći broj turista na biciklima.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!