GRADOVI U BiH MEĐU ZAGAĐENIJIM U SVIJETU Kvaliteta vazduha ide od umjereno zagađenog do nezdravog

254

Vazduh u nekoliko gradova u BiH i danas je zagađen, pokazuju podaci “Eko Akcije”.

Naime, indeks kvaliteta vazduha u Sarajevu jutros je bio 152, a iz ove organizacije upozoravaju na moguću pojavu pojačanih simptoma i intenziteta bolesti kod osoba s bolestima srca i dišnih organa, poput astme. Svi ostali  mogli bi početi osjećati negativan uticaj zagađenja na zdravlje.

Plućni i srčani bolesnici, trudnice, djeca i starije osobe trebali bi smanjiti bilo kakve vanjske fizičke aktivnosti. Produžena ili veća naprezanja tokom boravka vani trebali bi izbjegavati i svi ostali.

Najkritičnije stanje je u Ilijašu i Visokom. U većem dijelu Sarajeva, vazduh je nešto manje zagađen. Neznatno zagađenje je na području Bjelava, gdje je indeks kvaliteta vazduha 50 – dobar.

Mjerne stanice kod Vijećnice i Ambasade Sjedinjenih Američkih Država pokazuju da je vazduh umjereno zagađen, odnosno nezdrav za osjetljive grupe. Indeks izmjeren na mjernoj stanici Vijećnica iznosi 62, a na mjernoj stanici kod Ambasade SAD je 153.

Vazduh na području naselja Otoka je među najzagađenijim u Bosni i Hercegovini. Indeks kvaliteta vazduha iznosi 152 – nezdrav.  Monitor mjerne stanice na Ilidži je u kvaru, tako da podaci o zagađenju u ovom dijelu Kantona Sarajevo nisu poznati.

Posebno opasan po zdravlje je vazduh u Ilijašu i Visokom. Indeks u Ilijašu je 176 – nezdrav, a u Visokom 173 – nezdrav.

Slična je situacija i u drugim dijelovima Bosne i Hercegovine. U Tuzli – 153, Zenici – 165 i Lukavcu – 166 je kvalitet vazduha okarakteriziran kao nezdrav, pokazuju podaci “Eko Akcije”.

Kvalitet vazduha posljednjih sedam dana ocijenjen je kao umjereno zagađen, nezdrav i nezdrav za osjetljive grupe, piše Avaz.

Žuti nivo upozorenja

Federalni hidrometeorološki zavod BiH izdao je žuti nivo upozorenja za područje cijele Bosne i Hercegovine zbog pojave magle po kotlinama i minimalnih temperatura vazduha između -8 i -10 stepeni, saopšzeno je iz Zavoda.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!