Selektivno prikupljanje otpada počinje od Rosulja

485

Grad Banja Luka za proljeće priprema novi projekat selektivnog prikupljanja otpada, u koji bi, za početak, bilo uključeno 229 domaćinstva iz Rosulja.

Ovim, pilot projektom, biće obuhvaćena domaćinstva u individualnim stambenim objektima u okviru ulica: Stevana Markovića, Radoslava Lakića, Milana Stevilovića i XIV srednjobosanske brigade.

  • Na osnovu iskustva i rezultata iz ovog dijela grada, projekat će se polako proširiti i na druge dijelove grada – istakao je Petar Bilčar, načelnik Odjeljenja za komunalne poslove.

Prema njihovom planu, u domaćinstvima u navedenim ulicama biće postavljene po dvije posude (kante) za otpad od 240 litara, od kojih jedna za komunalni otpad i biootpad, a druga za reciklabilni otpad (papir, karton, plastična i metalna ambalaža, te staklo).

U fokusu nisu zgrade i naselja u kojima su postavljeni kontejneri, već ulice iz kojih se otpad prikuplja sa kućne adrese, koji su inače i najčistiji dijelovi grada.

-Dakle, domaćinstva će ubuduće imati i zadatak da razdvajaju otpad, što će radnici „Čistoće“ takođe odvoziti. Zauzvrat, odnosno kako bi ih stimulisali da razdvajaju otpad ponudićemo im umanjenje trenutne cijene odvoza komunalnog otpada za 30 odsto – naglasio je Bilčar.

Prema njegovim riječima, potrebna je velika saradnja s građanima i „Čistoćom“ kako bi cijeli projekat imao efekta, ali i vrijeme za određene rezultate.

Dobrobiti realizacijom projekta, kao je naveo, biće višestruke.

-Osim uštede prostora na regionalnoj deponiji, iz starih iskorištenih proizvoda dobiće se novi proizvodi uz manje utroška vode, energije i materije i uz smanjenje emisije ugljen-dioksida u atmosferu. Takođe omogućiće se bolja edukovanost građana i osviještenost da selektivnim prikupljanjem otpada živimo u skladu sa održivim razvojem – zaključio je on.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!