U 2020. bez poskupljenja cigareta

561

Za razliku od ranijih godina, u 2020. pušače neće pogoditi talas poskupljenja cigareta, jer je odlučeno da akcize ostanu na ovogodišnjem nivou.

 

“Upravni odbor (UO) Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH usvojio je Odluku o minimalnoj i specifičnoj akcizi na cigarete, čime iznos specifične akcize ostaje na nivou 2019. godine”, saopšteno je danas nakon Sjednice UO UIO.

Time se, kako je pojašnjeno, završava proces harmonizacije akciznog opterećenja sa propisanim zakonskim minimumom.

Podsjetimo, specifična akciza za ovu godinu iznosi 1,65 KM za pakovanje cigareta od 20 komada, dok je lani iznosila 1,50 KM, odnosno, godišnje je povećavana za 0,15 KM. Sljedeće godine, dakle, neće rasti.

Proporcionalna akciza se, podsjećanja radi, ne mijenja i iznosi 42 odsto maloprodajne cijene.

Mihajlo Vidić, potpredsjednik Privredne komore Republike Srpske, ocjenjuje za “Nezavisne” da je ova odluka UO UIO BiH dobra za privredu.

“Ako nema novih povećanja akciza, neće doći ni do rasta cijena cigareta. Potrošnja će ostati na sadašnjem nivou. Promet će u većem obimu ići legalnim tokovima, nego na crnom tržištu”, naveo je Vidić.

Dodao je da je bilo vidljivo da je nelegalno tržište rezanog duvana cvjetalo, odnosno da nije bilo očekivanog efekta od povećanja akciza.

“Nisu računali na ono na šta smo mi iz Komore uvijek upozoravali, a to je da su bolja niža opterećenja, a veći obim. Čim su opterećenja velika, to otvara prostor za crno tržište, odnosno sivu ekonomiju”, naveo je Vidić.

I ranije su brojni sagovornici “Nezavisnih”, podsjetimo, izjavili da je povećanje akciza na cigarete i duvan u BiH donijelo gubitke državi, koja je bilježila pad prihoda i rast crnog tržišta, ali i proizvođačima, jer se potrošnja smanjivala, a posebno potrošačima, koji ne mogu podnijeti konstantan udar po novčanicima.

Prije nekoliko mjeseci objavili smo mišljenje ekonomista prema kojem je udio crnog tržišta cigareta u BiH rastao iz godine u godinu i, prema procjenama, premašio legalnu prodaju, što stvara ogromne gubitke u državnim kasama.

U prošloj godini su, po zvaničnim podacima, prihodi od akciza na duvan i prerađevine iznosili 814,1 milion KM, a godinu ranije 815 miliona maraka.

Inače, nakon jučerašnje sjednice UO UIO BiH, iz UIO BiH saopšteno je i da je UO usvojio i Odluke o količinama dizel goriva na koje se ne plaća putarina za 2020. godinu, koje predstavljaju redovno oslobađanje od plaćanja putarine na dizel gorivo koje se koristi za potrebe rudnika, termoelektrana i željeznica.

“Usvojena je i odluka o visini kompenzatorne kamate za prvo polugodište 2020. godine (1.1.2020-30.6. 2020) i ona na godišnjem nivou iznosi 12 odsto”, naveli su iz UIO BiH.

Kako su dodali, UO UIO dao je pozitivno mišljenje na Odluku o usaglašavanju i utvrđivanju carinske tarife i carinske politike za 2020. godinu.

Na jučerašnjoj sjednici razmatrano je više informacija, među kojima i informacija o odgađanju izvršenja rješenja od strane Suda BiH. Upravni odbor UIO BiH nije usvojio odluku o određivanju privremenih koeficijenata raspodjele niti o poravnanjima.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!