Poslovni prostori u centru/Vrhovni sud RS presudio u korist “Malbašić-a”

1174

Vrhovni sud Republike Srpske odbio je tužbeni zahtjev “Krajina Borca” i za razliku od prethodnih nekoliko puta, ovaj put odlučio da kupoprodajni ugovori na osnovu kojih “Malbašić company” potražuje poslovne prostore u centru Banjaluke nisu ništavni.

Praktično, Vrhovni sud Republike Srpske odlučio je da su pravno valjani ugovori kojima je “Malbašić company” postao vlasnik poslovnog prostora u centru Banjaluke, a ova odluka, koja je prvi put donesena u korist kompanije “Malbašić” uslijedila je nakon što je Ustavni sud BiH uvažio apelaciju kompanije “Malbašić” i ukinuo raniju presudu Vrhovnog suda, koja je govorila da su pravno ništavni ugovori ove kompanije zaključeni još 2005. godine sa Mihajlom Kovačevićem, kojem je prostor u centru Banjaluke plaćen 2,1 milion KM. Inače, Kovačević je te poslovne prostore kupio od preduzeća “Trgovina Borac” iz Travnika.

“Iz naprijed navedenog proizlazi da je sporni ugovor iz 2005. godine pravno valjan, jer je sačinjen u formi propisanoj u članu 9, stav 2. Zakona o prometu nepokretnosti, a prodavac je bilo lice koje je na osnovu pravosnažnog rješenja izvršilo polaganje isprava u svrhu sticanja prava svojine na predmetu tog ugovora”, navedeno je između ostalog u posljednjoj presudi Vrhovnog suda RS.

Kada je u pitanju ova presuda, koja, po svemu sudeći, nije posljednja u ovom slučaju, s jedne strane u kompaniji “Malbašić” kažu da su zadovoljni i da sada očekuju brz ulazak u posjed, dok na drugoj strani u “Krajina Borcu” kažu da presuda ne znači ništa i da se pravna borba nastavlja.

“Nakon pravosnažno okončanog postupka u našu korist poslije 15 godina sudovanja zadovoljni smo ishodom postupka i očekujemo brz ulazak u posjed, to je dokaz da je jedna mala kompanija koja posluje na tržištu RS 35 godina ipak došla do pravde u ovom predmetu”, rekao je za “Nezavisne” Veselko Malbašić, vlasnik “Malbašić companyja”, i zahvalio klijentima i poslovnim partnerima “koji su bili uz njih i vjerovali im u jedinom postupku koji su vodili u ovih 35 godina”.

On kaže da podržavaju Zakon o suđenju u razumnom roku, koji će onemogućiti ovako duge procese i olakšati poslovanje privrede, naglašavajući da suprotna strana, u ovom slučaju “Krajina Borac”, ima pravo na apelaciju Ustavnom sudu BiH, ali da je činjenica da je već dva puta taj sud odlučivao u korist “Malbašić companyja” te da bi ta apelacija trebalo da bude odbačena.

“Kada uđemo u posjed poslovnog prostora, napravićemo reprezentativniji objekat, koji će biti lice Banjaluke”, rekao je Malbašić.

Sa druge strane, Zoran Milaković, direktor “Krajina Borca”, rekao je za “Nezavisne” da presuda Vrhovnog suda RS ne mijenja ništa i da je firma “Krajina Borac” i dalje vlasnik poslovnih prostora.

“Pisaćemo apelaciju Ustavnom sudu BiH, a ako bude potrebe, i Evropskom sudu za ljudska prava. Ova presuda ne znači da se poslovni prostori vraćaju kompaniji ‘Malbašić’ već govori samo o tome da ugovori nisu ništavni. Vlasnik poslovnih prostora je i dalje ‘Krajina Borac’ i uopšte nije odlučivano o vlasništvu. Malbašić je ranije pokušavao da se upiše kao vlasnik, ali nikada nije uspio. Pravna borba se nastavlja”, rekao je Milaković dodajući da je u identičnih 13 slučajeva Ustavni sud BiH odlučivao drugačije nego što je slučaj sa “Krajina Borcem”.

Podsjećanja radi, cijela priča, a i pravna zavrzlama oko ovog slučaja počinje još 1999. godine, kada je Kovačević od “Trgovine Borac” kupio poslovne prostore na banjalučkom Trgu Krajine površine 360 kvadratnih metara. Upravo za taj ugovor od 5. avgusta 1999. godine u oktobru iste godine banjalučki Osnovni sud odlučio je da je ugovor pravno valjan. Kasnije, tačnije 2005. godine, Kovačević te poslovne prostore prodaje kompaniji “Malbašić”, odnosno pravnom posredniku te kompanije firmi “Gold export – import”. Kasnijim odlukama i pravnom gimnastikom, koja traje i dan-danas, i presudama sudova u Republici Srpskoj vlasnik ovog poslovnog prostora postaje firma “Krajina Borac”, iza koje stoji Milaković.

Izvor: Nezavisne

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!