Najveće umjetničko blago svijeta: 200 godina muzeja Prado

178

Madridski Prado napunio je 200 godina, a za to vrijeme je uspio da postane muzej s jednom od najvrijednijih umjetničkih kolekcija na svijetu.

Ovaj muzej nastao je od Kraljevskog muzeja slika i skulptura u kojem su se nalazili najbolji i najznačajniji radovi, a prvo djelo pripadalo je Ticijanu Večeliju. Kako je prostor koji je kralj Karlo III izgradio postao premalen, pojavila se potreba za novim, većim prostorom.

Nacionalni muzej je danas smješten u neoklasičnoj zgradi koja je sama po sebi umjetničko delo, a ime je dobio po trgu na kojem se nalazi – Prado de San Heronimo.

Svih 311 radova iz Kraljevskog muzeja mogu da se vide u muzeju Prado u Madridu, kao i mnoga druga remek djela kojih danas ima na hiljade – slike, crteže i skulpture.

Prado je jedan od najposjećenijih muzeja na svijetu, što je sasvim razumljivo, jer se upravo ovde nalazi jedna od najistaknutija kolekcija evropske umjetnosti – Goje, čijih slika ima 152, Botičelija, Direra, Rembranta, Valaskeza, Boša i mnogih drugih.

Čak i oni koji nisu ljubitelji umjetnosti, trebalo bi da posjete Nacionalni muzej Prado, jer se tu nalazi možda i najveće umjetničko blago svijeta, navodi B92.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!