“Mali kompozitor” okuplja talentovane mališane

721
– Festival dječijeg muzičkog stvaralaštva “Mali kompozitor – Banjaluka 2019”, 13. po redu, biće održan sutra u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u Banjaluci.

Manifestacija, koja je i najznačajniji godišnji projekat Udruženja “Art Puls” počinje u 17.30 časova, a u centralnoj festivalskoj večeri naći će se 14 kompozicija.

– U proteklih 13 godina “Mali kompozitor” je prepoznao više od dvije stotine talentovane djece iz cijele BiH, omogućivši punu afirmaciju njihovih muzičkih i literarnih kreacija, te rad sa najboljim muzičkim pedagozima regiona. Osnovni cilj je afirmacija samostalnog dječijeg i literarnog stvaralaštva, te motivacija i podsticanje djece na dalji rad. Ponosni smo na naših 13 godina rada jer danas je u kulturi najteže trajati i istarajati – izjavio je direktor festivala Mladen Matović.

Ovaj dječiji muzički festival, jedinstvene koncepcije i jedini ove vrste u Srpskoj i BiH, posebno je značajan sa aspekta vaninstitucionalnog obrazovanja djece i omladine, jer “Mali kompozitor” već godinama omogućava aktivno učešće djece u svakoj njegovoj sferi, mališani su kompozitori, tekstopisci, izvođači, voditelji i jedini žiri.

Osim toga, “Mali kompozitor” je jedan od rijetkih festivala sa uporištem u zvaničnom Nastavnom planu i programu za osnovnu školu, te jedini festival koji se u  potpunosti realizuje pod okriljem struke.

Organizatori su istakli da je ove godine u realizaciju festivala uključeno više od 40 muzičkih pedagoga, univerzitetskih profesora, profesora srednjih i osnovnih muzičkih škola kao i veliki broj nastavnika Muzičke kulture, što mu daje specifičan dignitet i poseban pedagoško-edukativni karakter.

– “Mali kompozitor” se već godinama bavi i specifičnim oblicima inkluzije djece i njihovih porodica i sa ponosom ističemo da je UNICEF i ove godine partner festivala koji se tradicionalno održava 20. novembra, na Međunarodni dan djeteta, kada najmlađi širom svijeta simbolično preuzimaju ključne uloge u medijima, politici, preduzećima, sportu kako bi iskazali podršku za milione svojih vršnjaka koji su neškolovani, nezaštićeni i raseljeni. Ove godine zajedno sa UNICEF-om učestvujemo u proslavi 30. godišnjice Konvencije o pravima djeteta, koja se obilježava pod motom “Slušaj dijete” – rekla je izvršni producent festivala Sanela Babić.

Radio-televizija RS, kao generalni medijski pokrovitelj, direktno će prenositi festival u svom programu.

(glas srpske)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!