U Muzeju Srpske izložba “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog”

546

Narodni muzej Niš gostuje u Muzeju Republike Srpske u Banjaluci izložbom “Medijana – zadužbina Konstantina Velikog” od 28. novembra do 31. januara.

Izložba je rezultat međumuzejske saradnje koja je dogovorena i ozvaničena potpisivanjem protokola o saradnji u Nišu prošle godine, saopšteno je iz Muzeja Republike Srpske.

U saopštenju se navodi da se antičko naselje Medijana nalazi u južnom dijelu Srbije na području današnjeg Niša i predstavlja arheološko nalazište od izuzetnog značaja za Srbiju.

– Višedecenijska istraživanja Medijane iznijela su na svjetlost dana ostatke rezidencijalnog kompleksa koji je podignut uoči priprema za obilježavanja tridesetogodišnje vladavine cara Konstantina Velikog – navodi se u saopštenju.

Cilj izložbe je da posjetiocima predstavi rezultate dosadašnjih istraživanja Medijane i dočara život koji se odvijao na ovom carskom imanju u kasnoantičkom periodu.

Autor izložbe je arheolog, muzejski savjetnik Narodnog muzeja Niš Vesna Crnoglavac koja je dugogodišnji istraživač Medijane.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!