Tajna pametne djece je u riječima koje čuju od svojih roditelja

628

Što više razgovarate sa svojom djecom, oni će biti pametniji.

To je rezultat naučnika sa Univerziteta u Jorku, koji tvrde da djeca roditelja koji više razgovaraju sa svojom dijecom i dodeljuju im razne zadatke za obavljanje, treniranje njihovih neverbalnih sposobnosti, kao i njihove sposobnosti rasuđivanja, rješavanja problema i razvoja prostornog  razmišljanja, postaju inteligentniji zreli ljudi, obdareni bogatim vokabularom i maštom. Prema istraživačima, predškolska djeca koja aktivno komuniciraju sa roditeljima i starateljima imaju bolji početak u životu, pogotovo ako u svom svakodnevnom životu koriste bogat i raznovrstan vokabular.

  • Članovi porodice su prvi učitelji djece.
  • Količina riječi koje stariji govore u djetetovoj okolini pozitivno se odnosi na njegove kognitivne sposobnosti.
  • Istraživači su otkrili da je visokokvalitetan govor odraslih koristan za razvoj jezika djece. Djeca koja komuniciraju sa odraslima koristeći bogat i raznovrstan vokabular, gomilaju dobar rječnik i vješto ga koriste u svakodnevnom životu.
  • Kada roditelji pozitivno reaguju na interese djeteta i podstiču samoizražavanje u istraživanju, podstiču logičko razmišljanje… djete obično pokazuje manje znakova anksioznosti, agresije i / ili neposlušnog ponašanja.
  • Količina izgovorenih riječi  je različita  za različite porodice i zajednice. Neka djeca čuju dvostruko više reči od odraslih oko sebe od ostalih vršnjaka. Stoga istraživači naglašavaju da je nakupljanje vještina u najranijem periodu života kod različite djece promenljivo i dinamično, a ne apsolutna konstanta, otuda i razlike u razvoju djece.

Izvor: Zelena učionica

 

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!