Traže besplatne kilovate za socijalno ugrožene

568

“Elektrokrajina” je uputila prijedlog Vladi Republike Srpske da se u novi zakon o električnoj energiji, koji je u fazi javne rasprave, uvrsti odredba o energetski ugroženom kupcu, koja podrazumijeva mogućnost subvencionisanja socijalno ugroženih domaćinstava.

Ovu odredbu poznaju i zakonodavstva u regionu – Srbiji i Hrvatskoj, a zanimljivo je da je ona bila u radnoj verziji novog zakona o električnoj energiji, međutim u konačnoj verziji Nacrta zakona o električnoj energiji, o kojem će danas biti riječi na javnoj raspravi u Banjaluci, ona je izbačena.

“U novi zakon o električnoj energiji treba uvrstiti poglavlje o ‘energetski zaštićenom kupcu’, koji će propisati subvencije za socijalno ugrožena domaćinstva, kao i domaćinstva u kojima zbog zdravstvenog stanja obustavom isporuke električne energije može biti ugrožen nečiji život ili zdravlje”, rekao je za “Nezavisne” Dragan Čavić, v.d. direktora “Elektrokrajine” i jedan od najglasnijih zagovornika zaštite socijalno ugroženih potrošača.

On naglašava da posebnom uredbom treba precizno propisati uslove za sticanje statusa energetski zaštićenog kupca, zatim količine električne energije za koje se priznaje pravo na subvenciju i druga pitanja neophodna za ostvarivanje prava tih kupaca.

Ova mjera, inače, trebalo bi da ide na teret budžeta RS ili lokalnih zajednica jer je socijalna politika u isključivoj nadležnosti ova dva nivoa vlasti, a ne na teret javnih preduzeća, u ovom slučaju “Elektroprivrede RS”.

U Republici Srpskoj od 2008. do 2012. godine postojale su subvencije za struju socijalno ugroženim domaćinstvima, a subvencije su ostvarivane putem Ministarstva industrije, energetike i rudarstva RS, posredstvom centara za socijalni rad i Fonda penzijsko-invalidskog osiguranja, a korisnici subvencija u količini do 150 kWh mjesečno bili su penzioneri sa najnižim penzijama, korisnici stalne novčane pomoći, korisnici dodataka za pomoć i njegu drugog lica, materijalnog dodatka, kao i korisnici dodataka za djecu.

Kada je u pitanju region, u Srbiji, recimo, Uredbom o energetski ugroženom kupcu uslov za sticanje statusa ugroženog kupca ostvaruje se ako domaćinstvo sa jednim članom ima primanja do 14.644 dinara, sa dva i tri člana do 21.322 dinara, itd.

U toj državi domaćinstva sa jednim članom mogu ostvariti subvenciju od 120 kWh mjesečno, sa dva ili tri člana od 160 kWh, sa četiri i pet članova od 200 kWh, dok domaćinstva sa šest i više članova imaju pravo na subvenciju od 250 kWh.

Kada je riječ o Hrvatskoj, njihovom uredbom koja tretira energetski ugroženog kupca predviđeno je da Centar za socijalni rad donosi rješenje o priznanju prava na naknadu za socijalno ugroženog kupca, s tim da visina subvencije ne može biti veća od 200 kuna.

Subvencionisanje ugroženih domaćinstava na određeni način obaveza je i Evropske unije s obzirom na to da Evropska socijalna povelja, koju je BiH potpisala još 2004. godine, govori o potrebi subvencionisanja određenog broja kilovata za struju, kubika za vodu…

“I te kako je važno da se mogućnost subvencionisanja socijalno ugroženih kategorija vrati u zakon, jer mi definitivno imamo veliki broj ugroženih stanovnika i penzionera sa penzijom od 160 KM. Nije to ni na kakvu veliku štetu, niti su to neki veliki novac i milioni ljudi”, rekla je za “Nezavisne” Murisa Marić, predsjednica Udruženja potrošača “Don” iz Prijedora.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!