Vašljivost kod djece: Kako se prepoznaje i liječi

332

Na prvi pogled je nevjerovatno da se u 21. vijeku bavimo ovom temom, ali je činjenica da, bez obzira na opšti civilizacijski napredak, imamo i mini-epdemije vašljivosti!

Najšešće se ovi dosadni paraziti – insekti javljaju u kolektivima: vrtićima (ponekad i u i jaslicama), igraonicama, bolnicama, ali i medju školskom decom. Djeca iz kolektiva obično donesu vaške kući, a neretko se one prošire i na ostale članove porodice – PRIJE nego se postavi dijagnoza i započne terapija.

To je dosadni insekt (Pediculus humanus capitis), koji se lako kreće po kosi, a hrani se krvlju sa kože glave. Odrasle vaške su dugačke, oko 2.5 – 3.5 mm, kreću se otprilike desetak centimetara u minutu, a kada su gladne i brže. Boja se prilagođava boji kose ili kože, pa ih je ponekad, bez pažljivog gledanja, teško uočiti. Hrane se na dva do četiri sata,  kada oslabadjaju u kožu glave jedan toksin, koji izaziva iritaciju, crvenilo i svrab. Muška jedinka živi oko dvije nedjelje, a ženke su dugovečnije pa mogu živeti do 45 dana.

Jedna ženka polaže 3 – 10 jaja (gnjida) na dan, uglavnom na pri dnu dlake. Gnjide imaju ovalni, oblik, male su (obično do 1 mm), su svetle boje, liče na perut, ali za razliku od peruti NE spadaju sa dlake! Iz gnjide se za šest do osam dana izleže larva, koja za dvije nedjelje postane odrasla, polno zrela jedinka.

Kako se vaške prenose?

Lako  – direktnim kontaktom “glava na glavu” ali preko predmeta koji dolaze u kontakta sa kosom (usljed statičkog elektriciteta): češljevi, šnale, kape, trake za kosu, kacige…Vaške se lako kreću po kosi ali NE skaču sa glave na glavu! Kućni ljubimci nisu prenosioci vaški!

Koga vaške napadaju?

Sve koji imaju kosu, ali ipak najšeće djecu! Vašljivost se nešto češće javlja među djecom iz takozvanih nižih socijalnih slojeva ali one nisu “privilegija” siromašnih sredina. Javljaju se i u privatnim vrtićima, kao i u internacionalnim školama – koje zaista imaju visoke higijenske standarde.

Česta putovanja, aktuelne migracije stanovništva, ali i niska svijest o ovom problemu su uzroci vašljivosti i u savremenom svijetu.

Kako se postavlja dijagnoza?

Uvijek je dobro da ljekar postavi dijagnozu, ali se vašljivost može prepoznati (ili bar posumnjati) i od strane roditelja. Pažljivim i strpljivim pregledom kose se mogu uočiti ovi dosadni insekti.

Evo nekoliko praktičnih saveta za brzo prepoznavanje vašljivosti:

 • Svako dijete koje se češe po glavi treba pažljivo pregledati. To NE važi za povremeno “češkanje tu i tamo”, ali ako se dijete često i sve više češe, prvo treba isključiti vašljivost kao uzrok svraba kože glave!
 • Kosu treba gledati na dobrom prirodnom svijetlu ili pod jakom lampom. Prvo pažljivo pogledajte cijelu kosu spolja, bez diranja glave – neretko se vaške vide kako se probijaju kroz pramenove kose.
 • Prvo pogledajte dijelove kože glave koji svrbe, a potom cijelu glavu uključujući i gornji deo vrata
 • Kosa se lagano razmiče, pošto vaške bježe kad osjete prste u svojoj blizini.
 • Gnjide (jajašca) potražite pri dnu dlake (blize koži) – liče na perut, ali NE otpadaju sa dlake!
 • Tragovi češanja (cvrvene “trake ili linije”) na koži glave pobuđuju sumnju na vašljivost, ali bez uočavanja vaški NEMA pouzdane dijagnoze!
 • Sve članove porodice i sve osobe koji su bili u kontaktu sa oboljelim djetetom treba pažljivo pregledati, čak i kada nema svraba.

Kako se liječi vašljivost?

Slijedi sedam činjenica i osnovnih  principa liječenja vašljivosti:

 1. Vašljivost jeste bolest, a vaške je nemoguće izlečiti bez odgovarajućeg tretmana efikasnim lekovima
 2. Petrolej i slični “preparati” NISU pogodni za liječenje vašljivosti i predstavljaju OPASNOST za oboljelo dijete, ali i za one koji primenjuju ove besmislene “metode”.
 3. Vašljivost se NE liječi šišanjem kose “na nulu”! Kratka kosa lakše tretira, ali to naprosto NIJE primarni način eliminacije ovih dosadnih parazita.
 4. Lijekovi na bazi insekticida NISU dobar izbor! Imaju potencijalno opasna neželjena dejstva (uključujući i nadražajno dejstvo na kožu, ali i disajne organe), a vaške razvijaju otpornost (rezistenciju) na insekticide!
 5. Preparat dimetikon na bazi silikonskog ulja je najbolji izbor za liječenje vašljivosti, a evo zašto:
  1. dimetikon – 4% rastvor (HEDRIN ONCE GEL) ubija SVE vaške sa kojima dođe u kontakt
  2. mehanizam dejstva dimetikona je FIZIČKO uništenje vaške, tako što obloži (“oklopi”) vaš, pa joj onemogući kretanje, ishranu, ali i transpiraciju pa tako efikasno ubija vašku za 15 minuta
  3. dimetikon uspešno eliminiše i gnjide (jajašca) na dva načina: oblaganjem gnjide ne dozvoljava mladim formama parazita (larvama) da izađu iz jajašca, a penetrol (dodatni sastojak ovog medicinskog sredstva u vidu gela),nema direktno dejstvo na samu vašku ali omogućava  dimetikonu da bolje prijanja za povrsinu vaške.
  4. dimetikon NEMA nadražajni efekat na kožu
  5. dimetikon NEMA neprijatnih mirisa, a ni nadražajni efekat na disajne organe
  6. lako se nanosi, a jednostavno skida pranjem kose
  7. jedan 15-minutni tretman dovodi do potpunog terapijskog efekta – izlečenja
 6. SVI članovi porodice i SVI koji su bili u direktnom kontaktu sa detetom treba da se podvrgnu jednokratnom tretmanu dimetikonom!
 7. Kompletnu odeću deteta, kao i posteljnu treba mašinski oprati na temperturi od 40 do 60 stepeni.

Podrazumijeva se da se obavijeste SVI koji su bili u kontaktu sa djetetom – vašljivost NIJE sramota, a sakrivanje istine zapravo pogoduje širenje bolesti!

Jednostavnim 15-minutnim tretmanom  HEDRIN ONCE GEL-om će svi potencijalno oboleli rešiti problem i NEĆE biti izvori potencijalnog širenja vašljivosti.

Druga mogućnost je HEDRIN TREAT AND GO koji se brzo nanosi na suvu kosu, ostavlja se 8 sati i lako se ispira. Postiže se komfornost primjene gde deca mogu da nastave sa svojim aktivnostima 8 sati. Tretman može da se ponovi posle 7 dana.

Preparat je na bazi aktivdiola koji rastvara lipidni sloj omotača vaške i dovodi do dehidratacije.

Za svaku preporuku je da se posle tretmana a i ukoliko u vašem okruženju imate nekog ko ima vaške uzmete  HEDRIN PROTECT AND GO kao mjeru zaštite. Nanosite sprej  2-3 puta nedeljno. Sprej ne mora da se ispira.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!