Ako od djeteta hoćete istinu, nemojte da ga lažete

601

Lažući, roditelji pokazuju nevjerovatno neznanje u pogledu štete koju nanose djetetu.

Ako vaše dijete laže, to znači ili da vas se plaši, ili da vas podražava. Ako od djeteta hoćete istinu, nemojte da ga lažete. Ova preporuka nije moralne prirode, jer svi mi povremeno lažemo. Ponekad lažemo da ne bismo povredili nečija osjećanja, a naravno, lažemo i o sebi, kad nas optužuju za egoizam ili uobraženost. Umesto da djetetu kažete: “Mamu boli glava! Budi miran!” – bilo bi bolje i poštenije da viknete “Prestani sa tom prokletom galamom!” Međutim, to možete slobodno da kažete samo ako vas se djeca ne plaše.

Za porodičnu laž ima dva motiva: nastojanje da se dijete lijepo ponaša i želja da mu se ureže u svijest roditeljska savršenost. Koliko će očeva i nastavnika istinito odgovoriti na ova pitanja djeteta: “Da li si se ikad napio? Da li si ikad psovao?” Upravo strah od ovakvih dječijih pitanja čini roditelje licemjerima.

U društvu punom laži, roditelju je izuzetno teško da bude pošten. Lažući, roditelji pokazuju nevjerovatno neznanje u pogledu štete koju nanose djetetu. Oni mogu da nanesu toliku štetu djetetu svojim lažima i zabranama, zato što su osjećanja neuporedivo važnija od znanja. Oštećenje više trpi djetinje srce nego glava.

Aleksandar S. Nil, Slobodna deca Samerhila

Izvor: Detinjarije

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!