GENIJALNI FIZIČAR BI DANAS SLAVIO 22 GODINE “Svijet je izgubio jedan vanserijski talenat”

288

Mladi naučnik Mihajlo Sporić, koji je nakon teške bolesti prije nekoliko dana izgubio onu najtežu bitku, danas bi napunio 22 godine.

Dok srpska javnost još ne može da povjeruje da je izgubila jednog od najboljih mladih naučnika, koji se do posljednjeg dana svog života lavovski borio sa kancerom pluća, tako tragičnu vijest još potresnijom čini podatak da bi na današnji dan slavio svoj 22. rođendan.

Stipendista na Univerzitetu u Kembridžu, osvajač velikog broja prestižnih nagrada sa raznih takmičenja, najbolji među najboljima, preminuo je u noći između srijede i četvrtka. O tome koliko je, uprkos tako malim godinama, bio veliki, govori podatak da je Univerzitet odmah objavio trodnevnu žalost, a predloženo je i da se prestižna nagrada koja se na njemu dodjeljuje upravo nazove njegovim imenom.

– Svijet je izgubio jedan vanserijski talenat. Već sam mogao da ga vidim sa Nobelovom nagradom u rukama. Uvijek sa osmijehom na licu, bio je potpuno uvjeren da će pobijediti bolest. Polagao je ispite i bio najbolji student na Kembridžu, družio se, izlazio, pomagao mlađim studentima, putovao, kao da mu nije ništa. Ima nešto u tome da najbolji često odlaze prerano – ispričao je legendarni direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, Srđan Ognjanović.

Mladić koji je bio najbolji mladi srpski fizičar, u Srbiji je upisao dva fakulteta, Fizički i Elektrotehnički, dok je istovremeno studirao u Velikoj Britaniji. Samo mjesec dana prije nego što će krenuti na koledž, dijagnostikovan mu je rak pluća.

Ipak, od svojih velikih planova nije odustao. Nastavu je pohađao uprkos teškoj bolesti, a dok je trajalo liječenje prodesori bi dolazili kod njega u sobu kako bi mu držali predavanja. Bili su, kaže direktor Matematičke, opčinjeni njime.

O njegovoj genijalnosti pričala je i prijateljica Aleksandra Dimić, govoreći da je pored nauke predivno svirao klavir, bio dobar sportista.

Prema prvim informacijama, postoji mogućnost da Mihajlo bude sahranjen u Aleji zaslužnih građana na Novom groblju u Beogradu, ali zasad zvaničan zahtjev nije podnijet.

(Blic)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!