Notari nezadovoljni izmjenama zakona: Cijene notarskih usluga rastu?

539

Izmjene Zakona o notarima, koje su usvojene u Predstavničkom domu Federacije BiH, neće građanima donijeti jeftinije usluge niti će umanjiti troškove, kako se svjesno obmanjuje javnost od određenih političkih opcija i interesnih grupa, tvrde federalni notari.

Iz Upravnog odbora Notarske komore FBiH ističu da je izostanak obaveze notarske obrade dokumenata povratak u pravnu nesigurnost pa će to biti, kako su rekli, nova era jeftinih ugovora i skupih parnica kakvih smo se u BiH nagledali prije uvođenja notarijata.

Ističu da će troškovi građana biti uvećani, jer će im po Prijedlogu novog zakona o notarima, ukoliko ga u istoj formi usvoji i Dom naroda, isprave za manje novca sačinjavati razni “nadripisari”. Naglašavaju da će te i takve isprave biti neprovodive i da će zbog njih građani morati angažovati advokate i debelo ih plaćati za zastupanje na sudovima u postupcima koji traju godinama. Općepoznata činjenica je, navode, da advokati ne odgovaraju za posao koji naprave, da njihove isprave nisu javne, da nisu u obavezi izdati fiskalni račun, pa se postavlja pitanje ko je ovdje zaista na dobitku? Dodaju kako je posebna priča što se ovakvim zakonskim izmjenama suština uvođenja notarijata kao pravne tekovine uređenih demokratskih društava obesmišljava, a uvodi pravna anarhija i nejedinstvo pravnog tržišta, tim prije što je Zakon o notarima u RS i Brčkom ostao nepromijenjen.

Anica Nakić, predsjednica Notarske komore FBiH, za “Nezavisne” kaže da građanima treba reći da notarska profesija nije proglašena protivustavnom niti notarska isprava, te da radi sigurnosti treba tražiti notara jer on štiti sve ugovore, za razliku od advokata koji štiti jednu stranu i čije su usluge skuplje shodno njihovoj tarifi.

Nikica Gržić, predsjednik Advokatske komore FBiH, ranije je rekao, a nakon što su usvojene izmjene i dopune zakona, da su advokati za notare, a ne protiv njih, ali da notari nemaju pravo na monopol.

“Nama treba notarijat da se rasterete sudovi, ali se ne slažem da imaju ekskluzivitet na sastavljanje pravnih poslova gdje advokati po zakonu sastavljaju isprave. To je poniženje za našu profesiju jer smo istog obrazovanja”, rekao je tada Gržić.

(nezavisne)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!