Žene zarađuju 16 odsto manje u odnosu na muškarce

572

U EU žene, u prosjeku, zarađuju 16 odsto manje od muškaraca, što je za 0,2 postotna boda manja u odnosu na prethodnu godinu.

Komesari EU Vera Jurova, Marijana Tisen i Frans Timermans navode u saopštenju da je prije 60 godina načelo ravnopravnosti plata upisano u evropske ugovore, ali da žene širom Evrope još ne vide usklađenost stvarnosti svakodnevnih života sa zakonima.
Predsjednik Evropske komisije Ursula fon der Lejen obećala je zakon o transparentnosti plata u prvih sto dana svoga mandata.
Ona je sastavila svoj tim sa ravnopravnom zastupljenošću muškaraca i žena, ali je tri njena kandidata odbio Evropski parlament, pa ta ravnopravnost u Evropskoj komisiji opet neće biti moguća.
Studija EU instituta EIGE svojevremeno je razvila indeks po kojem se ocjenjuju sve zemlje članice Unije na skali od 0 do 100. Pri tome se uvažavaju različita životna područja kao što su rad, novac, znanje, vrijeme, moć i zdravlje.
Studija je pokazala da postoje znatne razlike u ravnopravnosti polova u 28 zemalja članica.
Skandinavske zemlje Švedska i Danska najbolje su u oblasti ravnopravnosti polova, dok su istočnoevropske zemlje u donjoj trećini tabele.
Posljednja i najlošija u toj oblasti je Grčka.
(Srna)
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!