Pet grešaka kojima uništavate peškire

233

Peškiri vam vremenom postanu tanki i grubi, gube mekoću, a nerijetko se pojavi i neugodan ustajao miris kojeg se možete riješiti samo ponovnim pranjem? Da li ste znali da nekim radnjama i sami pridonosite ovim problemima?

Naime, možda radite jednu (ili više njih) od sljedećih pogrešaka, i to potpuno nesvjesno. U nastavku pročitajte o kojim se greškama radi i pokušajte ih zauvijek izbjeći, piše One Good Thing.

1. Stavljate previše deterdženta

Zbog previše deterdženta za pranje, vaši peškiri će poprimiti neugodan miris. Stvar je u tome što će u tom slučaju ostati vlažni nakon pranja i tako odmah postati mamac za stvaranje dosadne plijesni. Osim toga, peškir koristimo nakon tuširanja ili kupanja, pa nema potrebe da pretjerujete s količinom deterdženta. Ako na ručnicima nema tvrdokornih mrlja, pranje vodom biće sasvim dovoljno.

2. Pretjerujete s omekšivačem

Baš kao i deterdžent, omekšivač takođe može ostaviti tragove na vašim peškirima, ali samo ako ga stavite previše. Osim što se zbog omekšivača može stvoriti nešto poput sloja voska, on takođe sprečava tkaninu da upija vodu tokom brisanja. Umjesto da omekšivač vaše peškire održava mekanima, preporučujemo vam dodavanje bijelog sirćeta pri ciklusu ispiranja. Naime, sirće je odlično sredstvo za omekšavanje odjeće, a ujedno uklanja neugodne mirise.

3. Peškirima brišete make-up

Ako je imate naviku da ostatak šminke na licu obrišete peškirom, važno je da znate kako ga to može uništiti. Naime, make-up ostaje trajno na peškirima, bez obzira na to koliko ih i na kojoj temperaturi prali. U tom slučaju jedino što pomaže je izbjeljivač, ali će zato nakon pranja peškiri biti znatno grublji. te će izgubiti mekoću.

4. Perete ih na previsokoj temperaturi

Iako je pranje peškira u vrućoj vodi dobro za čistoću, to je takođe brz način da izblijede boje. Koristite toplu ili hladnu vodu za većinu pranja kako bi vaš peškir izgledao novije i duže. Ovo nije problem sa bijelim peškirom. Slobodno ih perite u toplom, onoliko često koliko želite.

5. Sušite ih pogrešno

Ako kojim slučajem presušite peškire, njihova će se tkanina mnogo prije istrošiti. Sa druge strane, ako ostanu vlažni, rizikujete pojavu neugodnog mirisa kojeg ćete se teško riješiti. Da biste izbjegli ustajao miris, peškir nakon svakog korištenja rasprostrite kako u njemu ne bi ostalo nimalo vlage. Ako ih sušite u sušilici za veš, uvijek se pridržavajte uputstava i dobro ih protresite odmah nakon vađenja iz sušilice. Biće ugodniji i mnogo mekši za upotrebu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!