Naredne sedmice u opticaju dodatna količina novčanica

532

Centralna banka BiH će u ponedjeljak, 4. novembra, pustiti u opticaj novčanice u apoenima od 10, 20, 50 i 100 KM dodatno štampane u ovoj godini da bi zamijenile dotrajale novčanice prethodnih izdanja, koje će biti povučene.

Novčanice će u opticaj biti puštene sukcesivno, odnosno prema potrebi, posredstvom glavnih jedinica i filijala Centralne banke BiH.

U opticaju će, kao zakonsko sredstvo plaćanja, i dalje ostati novčanice prethodnih izdanja svih apoena čiji je kvalitet zadovoljavajući.

Štampanje novih novčanica nema inflacioni efekat jer nijedna KM neće biti puštena u opticaj bez poštivanja principa valutnog odbora, što znači da svaka izdata konvertibilna marka ima pokriće u stranoj valuti po fiksnom kursu.

Osnovna obilježja novčanica štampanih u ovoj godini ista su kao i na prethodnim, s tim što je naznačena oznaka “2019”, kao godina štampanja, i faksimil potpisa guvernera Centralne banke BiH “Senad Softić” je, između ostalih apoena, i na novčanici 20 KM koja se prvi put izrađuje nakon 2012. godine.

Naziv lokacije fragmenta stećka na naličju novčanice apoena 10 KM, verzija Federacija BiH, usklađen je sa Odlukom o izmjeni Odluke o osnovnim obilježjima i dizajnu novčanica konvertibilne marke apoena 10, 20, 50 i 100 KM.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!