GRADONAČELNIK BIHAĆA ‘Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju.

529

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić upozorio je kako je migrantska kriza na području Unsko-sanskog kantona dosegnula takve razmjere da se lokalne vlasti s njom više ne mogu nositi te je najavio kako će stoga vjerojatno biti preduzete radikalne mjere poput zatvaranja migrantskih kampova na tom području.

Na konferenciji za medije, koju je održao u Sarajevu kako bi time dao dodatnu pažnju problemu migrantske krize u sjeverozapadnom dijelu zemlje, Fazlić je kazao da tamo sada boravi više od šest hiljada migranata te kako se s njima više nema kud.

Najavio je kako će stoga od sljedećeg ponedjeljka Bihać prestati pomagati migrante na tom području i „pustiti da migrantska kriza eskalira“ ako država i Federacija BiH ne pruže financijsku podršku, a zaprijetio je i da će u Sarajevu sa svojim sugrađanima napraviti otvoreni kamp za migrante.

“Dosta je. Ovako više ne može. Dogorjelo je do noktiju i situacija je eskalirala. Ogorčeni smo što je nastupilo čudno zatišje, o migrantskoj krizi se malo govori, a ministar bezbjednosti Dragan Mektić uporno pokušava ovaj problem minimizirati neistinama da na području Bihaća boravi relativno mali broj ljudi. Ja potvrđujem kako trenutno na našem prostoru boravi više od šest hiljada migranata. Plješevica je preplavljena“, ustvrdio je Fazlić.

Potvrdio je kako kako migrantska kriza ne postoji nigdje u BiH osim na području Unsko-sanskog kantona. Zatražio je od svih nivoa vlasti da neko preuzme lidersku ulogu u rješavanju toga ozbiljnog problema i izrazio bojazan kako će migranti uskoro „preplaviti” Bihać i tu regiju.

„Niti jedan zaključak iz Bruxellesa, niti jedna preporuka bivšeg šefa Delegacije Europske unije u BiH (Larsa-Gunnara) Wigemarka nisu provedeni. Imam osjećaj da je na jednoj strani Bihać, a na drugoj Vijeće ministara BiH. Od njih smo tražili financijsku pomoć, ali nismo dobili niti jednu marku. Dapače, oni prave nekakve planove koji nemaju veze sa vezom. Niti Federacija nije uplatila Bihaću ništa”, kazao je gradonačelnik Bihaća.

Prema njegovim riječima, na područje Bihaća svake noći dođe iz Sarajeva 150 migranata. Fazlić je rekao da se ne boji što će od iduće sedmice uskratiti pomoć kampu Vučjak, jer, kako kaže, mora brinuti o gradskom proračunu.

 

Potvrdio je kako je Bihać do sada za smještaj migranata u Vučjaku, čije zatvaranje traži i EU jer je isuviše blizu granici s Hrvatskom, izdvojio oko 50 hiljada  eura, a uprkos tome grad je već pune dvije godine pod nesnošljivim pritiskom migrantske krize i suočava se s ozbiljnim komunalnim i sigurnosnim problemima.

Gradonačelnik Fazlić ponovio je svoje optužbe na račun Hrvatske ustvrdivši kako ona i dalje prisilno vraća migrante u BiH odnosno u Bihać. Naveo je kako je nedavno hrvatska policija u BiH vratila i grupu migranata koji su u Hrvatsku ušli preko graničnog prelaza Bajakovo.

(jutarnji list)

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!