Premijera predstave “Što te nema”

667

U Narodnom pozorištu Mostar premijerno je izvedena predstava “Što te nema”, rađena povodom velikog jubileja – 100. Šantićevih večeri poezije.

Predstava koju je režirao Erol Kadić po tekstu Marijane Aracki, rađena je u koprodukciji Narodnog pozorišta Mostar, Hrvatskog narodnog kazališta i Narodnog pozorišta Republike Srpske, a izvršni producent je mostarska Prosvjeta.

U ovoj predstavi prvi put je na pozorišnim daskama postavljen dio života velikog pjesnika Alekse Šantića, uz slike iz njegovog života, kao i tadašnjeg Mostara.

Kadić je naveo da je godinama htio uraditi predstavu u kojoj će upotrijebiti sevdalinku kao muzički motiv i da je znao da ima dobru priču kad je dobio tekst “Što te nema”.

– To je predstava u kojoj će se i plakati i smijati, sevdah drama, puna bola, patnje i ljubavi i svega o čemu je pisao Aleksa Šantić. Ova predstava jednostavno je morala biti u Mostaru. Sve kockice su se posložile i predstavu smo dobili za veliki jubilej 100. Šantićevih večeri poezije – rekao je Kadić.

On kaže da je bilo zadovoljstvo raditi sa glumcima iz tri teatarske kuće koje su koproducenti predstave i da se desila jedna posebna energija.

Predsjednik Organizacionog odbora 100. Šantićevih večeri poezije Sanja Bjelica Šagovnović rekla je da je mostarska Prosvjeta sretna što je ovom predstavom na dostojansven način obilježen jubilej 100. Šantićevih večeri poezije.

Ona je navela da predstava, osim jake poruke, sa sobom nosi i dodatnu vrijednost, a to je saradnja umjetnika iz Mostara, Banjaluke i Beograda, kao i saradnja tri teatarske kuće iz Mostara i Banjaluke.

– Ponosni smo što su Šantićeve večeri poezije mjesto susreta i saradnje. To dokazuje i ova predstava, ali i činjenica da je Narodno pozorište bilo popunjeno do posljednjeg mjesta. Isto je i sa premijerama u Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar i Narodnom pozorištu Republike Srpske – rekla je ona.

U predstavi igraju glumci tri pozorišne kuće-Bojan Kolopić i Ljiljana Čekić iz Narodnog pozorišta Srpske, Šerif Aljić, Јasmin Krpo, Ajla Hamzić i Vedran Vilogorac iz Narodnog pozorišta Mostar, te Ivan Skoko iz HNK Mostar.

U predstavi igraju i harmonikaš Elmedin Balavac, te djeca iz Prosvjete Aljoša Golo i Aleksa Krulj. Scenograf predstave je Dragana Purković Macan, a kostimograf Ivana Ristić.

Predstava “Što ne nema” premijerno će biti izvedena u HNK Mostar u utorak, 15. oktobra, a u Narodnom pozorištu Banjaluka u petak, 18. oktobra.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!