Promocija monografija „Banjalučki jesenji salon“ 16. oktobra

532

U Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske u srijedu 16. oktobra u 19 časova biće promovisana monografija „Banjalučki jesenji salon“ autorke Sarita Vujković
Monografija je rezultat saradnje Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske, i nastala je kao rezulatat sporazuma o zajedničkoj saradnji kojim se između ostalog želi unaprijediti zajednički naučni i stručni rad ovih dviju institucija.
Banjalučki Jesenji salon pokrenut je 1962. godine i važio je za jednu od najznačajnijih likovnih manifestacija tadašnje Jugoslavije. Obilježavajući pet decenija od održavanja prvog Jesenjeg salona, 2012 godine u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske, priređena je izložba umjetničkih djela iz fundusa Muzeja koja su izlagana na ovoj manifestaciji, a koja su putem otkupnih nagrada i poklona ostala baština našeg grada. Ova izložba je prvi put u cjelosti predstavila zbirku Jesenjih salona, koja je nakon toga proučena i naučno valorizovana u monografiji „Banjalučki jesenji salon“.
Knjiga autorke dr Sarite Vujković je zamišljena tako da bude doprinos proučavanju i čuvanju uspomene na jedno značajno vrijeme koje je iza nas, ali i da pruži podsticaj za dalje izlaganje umjetničkih djela koja se čuvaju u fundusu MSURS, te njihovo dalje proučavanje, za šta građu nudi dokumentacija Jesenjih salona koja se čuva u Odjeljenju dokumentacije. Zbog toga je autorka monografije uključila koleginice Žanu Vukičević,višu kustoskinju zaduženu za fundus, te Lanu Pavlović, višu kustoskinu zaduženu za muzejsku dokumentaciju, da svojim tekstovima o fundusu odnosno dokumentaciji daju dodatni doprinos prilogu za proučavanje Jesenjih salona koji mogu da budu važan podsticaj za dalja proučavanja ove izuzetne manifestacije.

Na promociji monografije „Banjalučki jesenji salon“ govoriće Akademik Rajko Kuzmanović, Predsjednik Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, Akademik Milivoje Unković, recenzent monografije i dr Sarita Vujković, autorka monografije.

Sarita Vujković je završila je Istoriju umjetnosti na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Magistrirala je u okviru interdisciplinarnog postdiplomskog studija „Teorije umetnosti i medija“, na Univerzitetu umetnosti u Beogradu, 2008. godine. Doktorsku disertaciju odbranila je na Filozofskom fakultetu u Beogradu 2011. Zvanje muzejskog savjetnika stekla je u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske gdje je bila kustoskinja i selektorka brojnih projekata koji se tiču polja savremene umjetničke prakse, medija i roda. Bila je komesar i kustos Paviljona Bosne i Hercegovine na 55. Venecijanskom bijenalu 2013. i 2017. godine. Objavila je veći broj stručnih i naučnih tekstova iz oblasti muzeologije, teorije roda i savremene umjetnosti. Direktorka je Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci od 2014. godine. Profesor je na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

 

 https://blmojgrad.com
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!