U toku Festival pozorišta za djecu u Dječijem pozorištu RS u Banjaluci

595

Festival će trajati do 12. oktobra, a banjalučki mališani i njihovi roditelji u šest dana trajanja ove prestižne manifestacije imaće priliku da pogledaju predstave iz 10 zemalja svijeta. U izbor selektora festivala Predraga Bjeloševića ušle su predstave iz Rusije, Italije, Poljske, Slovenije, Slovačke, Makedonije, Hrvatske, Srbije, Bugarske i Bosne i Hercegovine. Nažalost, zbog trenutnih vanrednih okolnosti uslovljenih vremenskim neprilikama u Brazilu, ekipa lutkarske predstave iz ove zemlje “Veliki pozorišni cirkus ručnih lutaka” otkazala je učešće. Ipak, ova činjenica neće punoljetstvo festivala učiniti manje svečanim, a da Uprava Dječijeg pozorišta RS u svečanoj atmosferi dočekuje festival dokazuje i vizuelni identitet istog. Naime, zaštitni znak ovogodišnjeg izdanja festivala jeste upravo broj 18 obojen balonima i sa svjećicama na vrhu dvocifrenog broja.

“Zašto je broj 18, koji nije jubilaran i nije okrugao, istaknut kao vizuelni identitet ovog festivala i zašto smo u ovako neobičnoj i djeci sigurno zanimljivijoj atmosferi rođendana? To je zato što je 18. rođendan najbitniji u životu čovjeka, najbitniji u životu djeteta. I sa 18 godina Dječije pozorište se pozdravlja sa mališanima koji su svih tih godina dolazili ovdje. Slaveći svoje punoljetstvo oni postaju ozbiljni mladi ljudi, Dječije pozorište postaje njihova lijepa uspomena i ono što su naučili ovdje zasigurno ostaje kao kapital njihovog djetinjstva”, kazala je Ljiljana Labović-Marinković, direktorica DP RS, dodajući da svi ansambli na kraju predstave neće dobiti cvijeće, nego tortu sa brojem 18, tako da će se i glumci počastiti na račun rođendana festivala.

Žiri ovogodišnjeg festivala radiće u sastavu: Jovica Pavić, reditelj iz Beograda, Selma Parisi, dramaturg i teatrolog iz Zagreba, i Božana Bijelić, glumica Dječijeg pozorišta Republike Srpske, a pored Gran prija, nagrade za najbolju predstavu u cjelini, biće dodijeljene i nagrade za najbolju režiju, scenografiju, muziku te pet ravnopravnih glumačkih nagrada.

“U ovom pozorištu sam i ja rasla i stasavala, tako da mogu istaći da su punoljetstvo ovog festivala i broj 18 jako simbolični za mene i sve nas. Drago mi je da smo i moje kolege i ja stasali da možemo i na ovakav način da učestvujemo u festivalu. Meni je zaista velika čast da budem član žirija, prije svega zato što ću biti u društvu velikih umjetnika pa i svega ostalog. Zadatak je veliki i nije lak, na festival dolaze značajna imena iz svijeta pozorišne umjetnosti i pozorišta koja osvajaju nagrade širom Evrope”, istakla je Bijelićeva. U ponedjeljak, drugog dana festivala, biće izvedene predstave “Kaštanka”, Kazalište Virovitica i Kazalište lutaka Zadar, “Tursko ostrvo”, pozorište “Tjatra”, Nitra, Slovačka, “Lijepa zelena ptica”, Pozorište “Lalka” iz Varšave i “Djevojčica sa šibicama”, Mini teatar iz Ljubljane.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!