Od 1. januara primanja u Srpskoj veća i do 20 odsto

511

Plate u Republici Srpskoj od 1. januara sljedeće godine biće veće od pet do 20 odsto. Za tu namjenu, iz budžeta će biti izdvojeno 70 miliona KM. To je dogovoreno na sastanku Radne grupe SNSD-a za izradu prijedloga politike povećanja plata u Srpskoj. Time bi trebalo da bude postignut cilj da prosječna plata bude hiljadu KM.

Najavljeno – učinjeno. Bivši i sadašnji premijeri iz SNSD-a zajedno sa liderom te stranke Miloradom Dodikom, tražili su rješenje za povećanje plate radnicima u Srpskoj. Nakon manje od sat vremena, pred medije su izašli sa prijedlogom mjera. Najniža plata od prvog januara biće 500 KM. Rast svih plata u javnoj upravi podijelili su u platne razrede.

– One plate koje su sada 500 KM biće povećane za 20 odsto, plate od 500 do 1.000 KM biće povećane za 10 odsto, a plate od 1.000 do 1.800 KM biće povećane za sedam odsto, dok će plate budžetskih korisnika preko 1.800 KM biti povećane za pet odsto – precizirao je Dodik.

Zbog ovog povećanja, u budžetu će biti neophodno obezbijediti 70 miliona KM. 25 miliona potrebno je obezbijediti za plate u zdravstvu, koje se od 1. oktobra obračunavaju prema novoj cijeni rada od 145 KM. SNSD nema namjeru da tu stane, kada je riječ o ovom sektoru.

Dodik je pojasnio da ćeplate medicinskim sestrama biti povećane za 80 KM i da će one imati platu od 1.100 KM, dok bi plata ljekara specijalista iznosila 2.073 KM bez dežurstava koja se plaćaju i obezbjeđuju u skladu sa zakonom.

Politika plata, prema Dodikovim riječima, biće dominantna politika SNSD-a. Cilj je, kaže, zadržavanje radnika i dodatna stabilizacija i sigurnost isplate plata.

– Vodili smo računa da se ne ide sa povećanjem koje bi ugrozilo redovnost isplate i da se ne povećavaju plate koje bi napravile dubioze u javnim računima i na taj način se približili povećanju prosječne plate od 1.000 KM – rekao je Dodik.

Ovo je jedino pitanje kojim su se funkcioneri SNSD-a bavili na sastanku. Dogovorene su konkretne mjere – donošenje neophodnih akata, kao i kreiranje programa ekonomskih mjera i budžeta za sljedeću godinu.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!