Prođe godina, vlasti ni na vidiku

513

Za nekoliko dana navršiće se godina od posljednjih opštih izbora, vlast na nivou BiH i FBiH još nije formirana, a kada će to biti – niko se ne usuđuje prognozirati.

Formiranje vlasti na nivou BiH zapelo je u vezi s izborom mandatara za sastav Vijeće ministara jer Željko Komšić, predsjedavajući Predsjedništva BiH, i njegov bošnjački kolega Šefik Džaferović uslovljavaju imenovanje kandidata (Zoran Tegeltija, bivši ministar finansija RS) slanjem ANP u Brisel, dok Milorad Dodik, srpski član, ne želi na to da pristane. Prije nekoliko dana Dodik je rekao da će usloviti formiranje vlasti na nivou BiH time da strane sudije odu iz Ustavnog suda BiH. Podsjećamo, predsjedavajućeg Vijeća ministara imenuje Predsjedništvo BiH, a odluka o imenovanju se dostavlja Predstavničkom domu na odobravanje. Problem je što do kraja nije konstituisana ni Parlamentarna skupština BiH, odnosno još nisu izabrane stalne komisije, između ostalog i komisije za pripremu za izbor Vijeća ministara. Takođe, stranke koje su dobile najveće povjerenje građana u BiH ne mogu da se dogovore ni oko redovne sjednice oba doma Parlamentarne skupštine BiH i dok se oni međusobno uslovljavaju, milijarde KM čekaju na ratifikaciju kako bi se iskoristile u infrastrukturne projekte.

Dušanka Majkić (SNSD), srpski delegat u Domu naroda BiH, kaže za “Nezavisne” da cijela ova politička situacija djeluje obeshrabrujuće.

“Godina dana je prošla, a izborni rezultati se ne mogu implementirati. Svi važniji dokumenti, zakoni, sporazumi, budžet – sve stoji. Nemoguće je da bude implementirano jer Savjet ministara u tehničkom mandatu ne može donositi važne odluke ni zakone”, ističe ona i dodaje da je bilo bezbroj sastanaka u proteklih godinu dana, ali bez rezultata.

“Dovoljno bi bilo da Bakir Izetbegović, lider SDA i delegat u Domu naroda BiH, nazove svoja dva člana Predsjedništva i kaže im da imenuju predsjedavajućeg Savjeta ministara. I onda bi sve krenulo”, ističe Majkićeva.

Šemsudin Mehmedović, poslanik SDA u Predstavničkom domu BiH, koji je dobio najviše glasova za mandat poslanika na prošlogodišnjim opštim izborima koji su održani 7. oktobra, kaže da je na sceni političko mešetarenje i da pitanje konstituisanja vlasti treba uputiti rukovodiocima četiri-pet političkih partija u BiH koje imaju pretenzije da budu vlast.

“Da bi se nešto promijenilo, da bi se donijeli novi zakoni koji bi spriječili ovakva mešetarenja, potrebno je da parlament radi, a to se ne dešava”, kaže Mehmedović. Ističe da ga ne bi začudilo da provođenje rezultata izbora na nivou BiH i FBiH doživi sudbinu Mostara.

Vehid Šehić, politički analitičar i nekadašnji predsjednik CIK BiH, kaže da je ponašanje izbornih pobjednika neodgovorno prema građanima BiH, posebno onima koji su im dali povjerenje.

“Međutim, izborne pobjednike ne interesuju građani koji su im dali povjerenje, te zbog toga i godinu dana nema izvršne vlasti na nivou BiH i FBiH, a ni Parlamentarna skupština BiH ne funkcioniše”, kaže Šehić.

Kao i Mehmedović, i on spominje grad Mostar.

“Oni imaju odličan primjer – grad Mostar, u kojem od 2012. nema Gradskog vijeća i to tako funkcioniše”, ističe on i dodaje da je potrebno mijenjati zakone i Ustav, kako bi se ovakve situacije spriječile.

“Bez toga ćemo uvijek imati ovakve situacije”, zaključuje nekadašnji prvi čovjek CIK BiH.

Sjednica tačno u podne

Kolegij Predstavničkog doma BiH danas u 12 sati održaće sjednicu.

S ove sjednice, kako je već najavio Denis Zvizdić, predsjedavajući ovog doma, trebalo bi da bude poslan poziv Kolegiju Doma naroda BiH i Predsjedništvu BiH za zajedničku sjednicu na kojoj bi se razgovaralo o neimplementiranju vlasti na nivou institucija BiH, ali i o imenovanju predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Čović: Kompromisom do deblokade

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da razgovori koji se vode posljednjih dana ukazuju da će biti nađen kompromis da profunkcioniše Vijeće ministara, a time i Parlamentarna skupština BiH.

Čović je rekao da nema nijednog razloga da to ne bude urađeno i da politička nadmudrivanja koja su lagano opterećena nekim drugim temama budu ostavljena.

“Treba nam još malo truda, međusobnog povjerenja i razdvajanja bitnih, primarnih stvari koje danas trebaju za realan život, da ljudi ostanu ovdje i da vide svoju budućnost, a ono što je nadmudrivanje dugoročno da ostavimo za neko drugo vrijeme i neke druge rasprave”, poručio je Čović. Najavio je da će u narednih deset dana biti održan još jedan sastanak sa SDA, ali i sa drugim političkim opcijama.

www.nezavisne.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!