Banjaluka slavi nauku

805

Koliko nauka može biti zabavna pokazala je još jednom „Evropska noć istraživača 2019“ koja je održana u petak  u Banja Luci osmu godinu za redom.

Zajedno sa drugim evropskim gradovima, Banja Luka se se ponovo pridružila nesvakidašnjoj zabavi koja slavi nauku, a naučnike i njihov istraživački rad pokušava na uzbudljiv način približiti radoznaloj publici svih uzrasta.

 

Tokom jednodnevne manifestacije na nekoliko različitih lokacija u Banja Luci priređene su brojne radionice i interaktivni eksperimenti u kojima su posjetioci mogli da se druže sa naučnicama i inovatorima. Nisu izostale ni igrice, kvizovi, robotika te izložba literarnih radova i crteža na temu „ Šta to rade naučnici“, dok je za učenike srednjih škola organizovano takmničenje naučnih projekata na temu „Nauka je umjetnost“.

Pažnju najmlađih kao i prethodnih godina najviše je privukao Mobilni planetarijum Astronomskog društva „Ruđer Bošković“ iz Beograda koji su ove godine zahvaljući podršci MF banke obezbjedili i dodatne termine kako bi što više djece dobilo priliku da vidi ovu jedinstvenu projekciju nebeskih tijela i nastanka svemira.

Generalni sponzor ovogodišnje „Noći istraživača“ je MF banka. Prema riječima Bojan Luburića, predsjednika Uprave jedan od ključnih razloga zašto je ova banka odlučila podržati manifestaciju jeste upravo ogromna količina pozitivne energije i ideja koje kreiraju.

„Mi danas živimo u vremenu u kojem inovacije iz oblasti nauke i tehnologije svakodnevno mjenjaju naš život. U tom smislu itekako su dobrodošli svi projekti koji poput ovoga aktivno rade na promociji nauke među članovima našeg društva, a naročito među mladima.“dodaje Luburić.

„Evropska noć istraživača“ organizuje se u preko 370 gradova širom Evrope, a u Bosni i Hercegovini se održava od 2012. godine.

 

 https://www.infokolumne.com/
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!