U Novom Gradu protest zbog namjere Hrvatske da odlaže radioaktivni otpad

682

U Novom Gradu, protest građana zbog namjere Hrvatske da izgradi odlagalište radioaktivnog otpada na obližnjoj Trgovskoj gori.

Odluku o tome delegacije Hrvatske i Slovenije trebalo bi da donesu u ponedjeljak, 30. septembra.

Protestu na Trgu Mladena Oljače prisustvuje ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić, načelnik Novog Grada Miroslav Drljača, gradonačelnik Prijedora Milenko Đanković i drugi zvaničnici.

Ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske Srebrenka Golić poručila je danas na protestnom okupljanju u Novom Gradu da svi odlučno treba da kažu ne odlaganju radioaktivnog otpada na Trgovskoj gori u Hrvatskoj u neposrednoj blizini rijeke Une.

Obraćajući se okupljenima Golićeva je rekla da je ovo pitanje koje se tiče, ne samo stanovnika ovog grada, nego svih građana Republike Srpske i BiH, ma gdje živjeli.

Planirana je i protestna šetnja tokom koje će biti obustavljen saobraćaj na magistalnom putu M-4, u dijelu od raskrsnice ulica Miće Šurlana i Mladena Stojanovića do raskrsnice ulica Mladena Stojanovića i Njegoševe, te od Ulice Njegoševe do graničnog prelaza.

Saobraćaj će u toku obustave biti preusmjeren i posebno regulisan.
Podsjećamo, Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.
PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!