DJELIMIČNO RASTEREĆENJE RODITELJA Novi pravilnik za liječenje djece u inostranstvu

573

Novi pravilnik Fonda solidarnosti za dijagnostiku i liječenje oboljenja, stanja i povreda djece u inostranstvu koji je počeo da se primjenjuje, rezultat je opredeljenja da se stalno unapređuju propisane procedure.

Takođe, cilj je i da propis bude maksimalno približen potrebama roditelja čija se djeca liječe u inostranstvu, saopšteno je iz Fonda solidarnosti.

– Pravilnikom su regulisani i kriterijumi prioriteta, pa će se prednost u rezmatranju zahtjeva davati bolestima, stanjima i povredama koje neposredno mogu da ugroze i pogoršaju zdravstveno stanje djeteta, kao i prognozu same bolesti, stanja i povrede, tamo gdje faktor vremena značajno utiče na ishod liječenja. Prednost će se dati i  bolestima, stanjima i povredama koje neposredno ugrožavaju život djeteta ili dovode do teškog invaliditeta. Preciziran je i način postupanja u slučaju da dijete u toku započetog liječenja ili dijagnostike koje finansira Fond solidarnosti navrši 18 godina života. Definisano je da u tom slučaju finansiranje može trajati do završetka rješenjem odobrene dijagnostike ili liječenja – navodi se u saopštenju.

Kako bi se roditelji oboljele djece dodatno finansijski rasteretili, regulisano je pitanje finansiranja tipizacije tkiva u okviru priprema za transplantaciju, tako da će Fond solidarnosti ubuduće finansirati troškove tipizacije tkiva i djeteta i donora.

www.srpskainfo.com

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!