Oboreni rekordi po broju zaposlenih

657

Stopa zaposlenosti u Banjoj Luci je na rekordnom nivou u posljednjih desetak godina i trenutno je u gradu više od 73.000 zaposlenih. Istovremeno, stopa nezaposlenih je rekordno niska i iznosi ispod 10 odsto.

Gradonačelnik Igor Radojičić ističe da ovi pokazatelji ukazuju na to da su „ovo dobre godine za Banju Luku i da se postižu rekordne brojke u mnogim segmentima.“

-Grad je došao do preko 73.000 zaposlenih, što je rekordna cifra, a broj nezaposlenih pao je na 8.000. Međutim, svjesni smo činjenice da jedan broj ljudi odlazi odavde i da ćemo veoma brzo imati problem strukture nezaposlenih. Drugim riječima, za mnoge sektore neće biti dovoljno stručne radne snage, zbog čega smo, u saradnji sa lokalnim privrednicima već pokrenuli programe koji imaju za cilj obrazovanje budućih radnika– rekao je gradonačelnik Radojičić.

Prošle godine, kako je naglasio, Grad je započeo sufinansiranje opremanja kabineta srednjih stručnih škola.

Poslovna zona ″Ramići″: Ove sedmice, dvije kompanije otvorile svoje nove poslovne prostore

-U saradnji sa privrednicima, nastavljamo i dalje sa dodjelom ove vrste subvencija, jer biće potrebno već u srednjim školama obezbjediti osposobljene radnike koji će poslije raditi u tim preduzećima. Osnovni preduslov za to je da djeca imaju dobru stručnu obuku, a Grad im tu, može pomoći adekvatnim opremanjem stručnih kabineta u kojim imaju priliku da stiču praktična znanja – istakao je Radojičić.

Upravo s tim ciljem, u ovoj godini je za opremanje stručnih kabineta izdvojeno duplo više sredstva u odnosu na 2018. godinu. Za ove svrhe,u ovoj program će ove godine biti uloženo 200.000 KM.

Zahvaljujući ovim sredstvima, sedam srednjih stručnih škola opremiće sa svim neophodnim sredstvima kabinete za praktičnu nastavu, kako bi učenici, poslije školovanja, izašli što spremniji na tržište rada.

Uz trend rasta zaposlenih, grad bilježi i druge pozitivne ekonomske trendove.

-Imamo stabilne javne finansije i najniži nivo duga u posljednjih desetak godina – rekao je Radojičić, ističući da bi ova godina mogla biti rekordna i po ulaganju u javnu infrastrukturu.

Prošle godine, kako je naveo, Grad je u različite kapitalne projekte uložio oko 25 miliona maraka.

-Saobraćaj, vodovod, kanalizacija, školstvo, sport i druge oblasti su fokus našeg ulaganja. Ova i naredna godina bi trebalo da budu još jače i bolje što se tiče investicija. Građevinska aktivnost je na rekordnom nivou. Prošle godine smo imali oko 50 aktivnih gradilišta, a ove godine u gradnji imamo nekoliko desetina hiljada kvadratnih metara uz 84 dozvole koje su trenutno aktivne – naveo je Radojičić.

Novim radnim mjestima doprinijeće i otvaranje nove poslovne zone „Jelšingrad“, za koju je u četvrtak Skupština grada donijela odluku o prodaji prvog bloka od oko 20.000 kvadratnih metara zemljišta.

-Uskoro će biti raspisan i javni poziv, te čekamo prve investitore u novoj poslovnoj zoni. Istovremeno, Poslovnu zonu u Ramićima smo skoro popunili, odnosno do kompletiranja zone imamo prodaju još samo jedne čestice. Trenutno tu radi 15 preduzeća, a Grad je u zadnje tri godine za opremu i razvoj infrastrukture uložio više od tri miliona KM – zaključio je Radojičić.

PODIJELI

Ostavi komentar

Unesite vaš komentar!
Unesite ime!